Column: Tien tips voor de beginnende singer-songwriter - deel 2

Achtergrond

In het kader van het rampenplan bij overvloedige bullshitplaten kreeg je eerder al onze eerste vijf tips voor de beginnende singer-songwriter. Nu denk je misschien dat je het allemaal beter weet en dat je het allemaal zelf kan. Waarom probeer je dan zo krampachtig Neil Young of Johnny Cash na te doen?

Column: Tien tips voor de beginnende singer-songwriter - deel 2



Voorzichtig met covers.
Er is natuurlijk prachtig songmateriaal voorhanden en de kansen zijn miniem dat u ooit een tweede Dylan, Springsteen of Cohen zult worden. Het is dus verleidelijk om een paar covertjes te spelen als je nog niet zo heel veel songmateriaal hebt. Voorzichtigheid is echter geboden: je stijl zal immers steeds gelinkt worden aan die covers. Zing je één cover van Townes Van Zandt, dan zal je als "Townes Van Zandt-achtig" geboekstaafd staan. En als je ooit een single uitbrengt en het is een cover, dan zal dat willen zeggen dat jij of je platenfirma vindt dat je eigen songs niet zo fameus zijn. Hoor je dat, Lady Linn?

OoooooooOOOOOOOh, weer zo 'n zaag, weer zo 'n zaag, weer zo 'n zaag, weer zo 'n zaag.
Tja, tekst schrijven is niet zo simpel. Maar het boeltje opvullen met aaaaaaaahs en oooooohs of eindeloze herhalingen zijn gewoon stomvervelend. Idem als je om de twee zinnen een refrein van vijf zinnen gaat herhalen. Tenzij je blues gaat spelen, maar dat is dan weer een ander verhaal.

Verdriet is geen garantie voor een goede song.
Dit geldt ook voor romans en gedichten. Hoe triestig of pakkend je verhaaltje ook is, je moet het goed kunnen verwoorden om het over te brengen. Als je een mooi landschap wil schilderen moet je toch enige penseelbeheersing hebben om het te laten overkomen. We drukten er al eerder op: werk, werk, werk!

Schrijf eens over iets anders, alstublieft!
Het hoèft heus niet allemaal over liefde en het andere geslacht te gaan. Leg Warren Zevon maar eens op de draaitafel. Een song over een boksmatch, een huurling, of de weerwolven van Londen. Zevon's oeuvre is een perfect voorbeeld van knappe songschrijverij: humor, ironie, ellende, drugs, seks en rock-'n-roll, soms allemaal in één song. Look, listen & learn.

Het podium is je slaapkamer niet.
Als je ooit een podium bereikt of als je na veel zagen eens op het klein podium in je jeugdhuis mag optreden met je gitaar of piano, zing de mensen dan niet in slaap. Je zingt je liefje niet in slaap, maar je probeert een publiek te entertainen. Zorg ook dat je je eigen songs op z'n minst een béétje kent zodat je niet moet sukkelen of herbeginnen. Als je het enkel voor jezelf doet, blijf dan op je slaapkamer.

Voor de vergeetachtigen goten wij deze tips in volgend rijm, 's avonds op te zeggen voor het slapengaan:

Bovenal werk aan uw lied
Prutswerk en gezeur betaamt niet
Vlucht de songs van een fluitje van een cent
Zingt over dingen die gij kent
OoooooooooooOOOOOOh is qua tekst maar flauw
Net als "I love you" of "'k Hou van jou"
Schrijf niet alleen over uw kommer of verdriet
En het podium is uw slaapkamer niet.

svaders, szeuns, sheiligegeestes, amai!

31 juli 2009
Stefaan Van Slycken