Colm Boyd - 'The Illustrated Book Of Songs'

VolgeBOEKt

Colm Boyd - 'The Illustrated Book Of Songs'

Lijstjes. Het is ons absoluut niet vreemd. En geef toe: het is moeilijk te weerstaan aan een opsomming van songs. Het is precies daarop dat Colm Boyd met dit boek inspeelt.

U ziet ze hier ook wel eens passeren: lijstjes met liedjes over de gekste onderwerpen. Gewoon omdat een woord in de titel daarop slaat of omdat het hele nummer erover gaat. Het is ook niets nieuws. Elk jaar, zo rond het jaareinde, wordt je ermee overstelpt. Ook dit jaar zal je weer overal lijstjes vinden, van de beste songs van het jaar, de beste albums van het decennium, de beste festivalshows en ga zo maar door. En elk jaar leren wij er alvast één en ander van bij: een album dat we gemist hebben, een song die we onderschat hebben,…

Ook dit boek werkt met lijstjes. Meer nog: er zit bij elk onderwerp een code waarmee je de lijstjes via Spotify kan afspelen. Niet meteen ons ding, maar toch moeilijk aan te ontkomen dezer dagen. En zo leer je nog eens iets bij. Of dat ook voor ons geldt? Zeker wel. Er zijn echt wel een paar stukjes in dit boek, die onze nieuwsgierigheid naar de desbetreffende liedjes hebben opgewekt. Laughing With van Regina Spektor of Tattva van Kula Shaker zijn er daar maar een paar van.

Bovendien heeft Boyd de moeite genomen om op onderzoek te gaan. Niet altijd even diep, want sommige stukjes zijn – eerlijk is eerlijk – weinigzeggend. En dat is misschien het enige jammere aan dit boek. De selectie had soms iets strenger mogen zijn. Enkel de goede, interessante, leuke stukjes hadden mogen overblijven en je had een boek overgehouden dat razend boeiend was.

Maar begrijp ons niet verkeerd: ook nu was dit het lezen waard. Het was bijvoorbeeld boeiend om te weten te komen dat de mannen van Steppenwolf niks hebben met motoren, maar dat Born To Be Wild zijn oorsprong vond in de doordeweekse Ford van songschrijver Dennis Edmonton. Of dat naaktfoto's van Brad Pitt aan de basis lagen van Shania Twains That Don't Impress Me Much.

De onderwerpen, die werden uitgekozen ('Songs involving Jack White' of de songs in de films van Pedro Almodovar – geeuw), spraken ons niet allemaal even erg aan. Maar dat is dan weer eerder persoonlijk. Want daar staat tegenover dat we de lijstjes met songs geïnspireerd door Shakespeare en 'Songs with Biblical references' wel gretig gelezen hebben. En de illustraties... Mja, echt veel voegen ze niet toe aan het geheel, maar ze zijn wel goed gemaakt.

Dit blijft dus een leuk boek, dat niet te veel van de lezer vraagt, gezien de stukjes nooit langer zijn dan een bladzijde en derhalve niet altijd even diep kunnen gaan. Het leest dan ook als een sneltrein en je kan het gerust een paar weken wegleggen en dan terug oppikken of gefragmenteerd lezen. Een mooi eindejaarsgeschenk voor een beetje muziekliefhebber.

7 december 2019
Patrick Van Gestel