#Claustrofobisch - TC Matic - White Rhythm (1980)

#Claustrofobisch - TC Matic - White Rhythm (1980)

Een week lang broeierig claustrofobisch straffe nummers; die elke keer opnieuw beklemmend werken en recht naar de strot grijpen.

Laten we eens inzoomen op inlandse beklemming. Dan komen we uit bij ons eerste helemaal zelf gekozen optreden: de Tourmalaise-tour van TC Matic en Lavvi Ebbel in Jeugdhuis De Pungel in 1981. Nadat de voorzitter van dat jeugdhuis, een zekere Rik, vader had gerustgesteld dat alles ok was, togen we op weg, onderwijl nippend aan een eerste Ops-Ale. Wat de heren uit Oostende daarna met ons vijftienjarig brein uithaalden, is nooit echt meer goed gekomen. Een orkaan van witheet geluid (afkomstig uit een heel klein Marshall-versterkertje) en je voelde onmiddellijk: Dit is iets! Hier gebeurt iets! Modern noise in my body

Inderdaad: die ritmesectie (Cloet-Baelen), die weirde synths (Feys), die stalen klanken (Aerts) en die Bargoense présence (Hintjens). Na afloop kochten we onmiddellijk de dubbelsingle White Rhythm / Femme Femme / Modern Noise / Take it Easy en we speelden hem tot in de oneindigheid. We kregen er een gratis badge bij van die andere withete groep van het moment: Luna Twist.

Drie weken later hoorden we voor het eerst Oh La La La bij Marc Moulin op Radio Cité, de nieuwe single van TC Matic. Maar voor ons was dat al oud nieuws, want wij hadden het dak er helemaal af zien gaan in JH De Pungel. De indringende klanktapijten waren al even pregnant op band gezet door Aerts, die het hele productionele proces zo perfect wist te vatten dat je bijna niet hoefde te zeggen: “Live was het beter”, want het was messcherp en to the point.

Vreemde vaststelling: dat unheimliche gevoel dat ons destijds in 1981 bekroop als White Rhythm door de transistorboxen schalde, is er nog steeds. Arno Hintjens op gemodereerd decibelniveau (tikje on-Arno): “A little knowledge can be very dangerous”, en een groep die redelijk ingehouden (tikje on-TC Matic) presteert, maar het levert een ingehouden dynamiek op die nog steeds naar de strot grijpt.

Griezelig goed, akelig straf nummer.

8 mei 2021
Laurens Leurs