#Claustrofobisch - Big Star - Holocaust (1978)

#Claustrofobisch - Big Star - Holocaust (1978)

Een week lang broeierig claustrofobisch straffe nummers; die elke keer opnieuw beklemmend werken en recht naar de strot grijpen.

Voor het eerst tot ons gekomen in de versie van This Mortal Coil, het veredelde gotische waveproject van 4AD-labelbaas Ivo Watts-Russell, die ons zeer aangenaam verraste in de eighties en begin nineties met drie droomlp’s met eigen werk en zeer verrassende covers, die het bijna allemaal bescheiden schopten tot singles: I Am The Cosmos en You And Your Sister,van Chris Bell, Song To The Siren van Tim Buckley en Kangaroo en Holocaust van Alex Chilton. De man kende de Big Star-catalogus.

Maar hier dus het origineel, waar ook een verhaal aan verbonden is. Naar verluidt, schreef Alex Chilton dit over de moeder van zijn toenmalige vriendin Lesa Aldridge, met wie Chilton niet zo goed kon opschieten. Het klassieke schoonmoedercliché, maar dan nog iets feller, want ze was alcoholicus en verslaafd aan medicijnen. Een behoorlijk deprimerend verhaal, waarin de emoties helemaal uitgeteerd lijken, hartzeer en miserie.Het lijkt alsof Chilton het nummer zingt voor de spiegel en de miserie reflecteert tot het quasi een eigen depressie tot gevolg heeft. Eén van de droevigste nummers ooit op muziek gezet.

Holocaust (het woord heeft oorspronkelijk de betekenis van 'brandoffer') is afkomstig van een lp, die eigenlijk niet van Big Star was en zelfs eigenlijk helemaal geen lp was. ‘Third / Sister Lovers’ werd samengesteld uit sessies, die in 1974 werden opgenomen in de Ardent Studios in Memphis. Geen evidente sessies door de depressies van kernleden Alex Chilton en Chris Bell.

Producer Jim Dickinson had ook een belangrijke hand in het vervreemdende geluid van de plaat. Men vermoedde dat het om demo’s ging, waarvan in 1975 een proefelpee werd geperst. Maar die werd niet uitgebracht. Pas in 1978 verscheen de plaat voor het eerst en ze groeide, zoals bijna met elke Big Star-plaat het geval was, veel later uit tot een cultklassieker. Pas in 2016 werd aan die status definitief recht gedaan met het verschijnen van de verzamelde sessie-opnames onder de titel 'Complete Third'.

Griezelig goed, akelig straf nummer.

3 mei 2021
Laurens Leurs