#ChrisWhitleyWeek - Trixie Whitley - Breathe You In My Dreams (2013)

#ChrisWhitleyWeek - Trixie Whitley - Breathe You In My Dreams (2013)

Hoewel we vertrouwd menen te zijn met zijn catalogus van de Amerikaanse Gentenaar Chris Whitley, vind je nogal wat fantastische optredens op het wereldwijde net. Het bewijs dat de man een onwaarschijnlijke impact maakte met zijn werk, dat toch in de grootste Amerikaanse shows mocht passeren. Zelfs de ‘zogezegde’ moeilijke plaat, het onwaarschijnlijke ‘Din Of Ecstasy’ mocht zomaar op antenne in de VS. Reden genoeg om verder te graven.

Intussen hebben we Trixie Whitley al meermaals gezien en gehoord en het was elke keer weer een revelatie waar dingen op een podium “gebeurden”. Maar de allereerste keer was bij 'De Wereld Draait Door', waar in die ene minuut die haar gegund werd, iets fout ging met de pianopedaal of -kabel, maar perfectionist die ze is, vloekte ze hardop. Had ze dat niet gedaan, we hadden het niet eens gemerkt. Zelfs in die ene vervloekte minuut wist je, hoorde je: this is the real deal. De genen werden perfect doorgegeven, want hier sprak instant-passie en klasse uit.

Die gedrevenheid, die passie, die hang naar het uiterste, die je ook bij haar vader kon waarnemen. Op Pukkelpop deed ze in 2018 een opgemerkte passage, toen ze, enkel geflankeerd door een Amerikaanse drummer, een hele tent tot waanzin dreef. Zelden zoveel liefde uit een publiek richting podium voelen stromen. Zeker bij Breathe You In My Dreams, toen ze bijna sprakeloos moest toegeven niet te weten waar al die liefde vandaan kwam. Memorabel!

Of die andere keer in de Muziekgieterij in Maastricht, waar ze zich terecht en hardop verbaasde over het publiek dat zo stil en respectvol was. Dat was op die mini-tournee in Nederland al anders geweest. The Dutch disease weetjewel, waar iedereen (of toch een te groot deel van het publiek) de concertzaal tot praatbarak maakt. Tot ze er achter kwam dat Maastricht, zo plat op de grens, eigenlijk halfvol zat met Belgen, die niet onderhevig zijn aan deze ziekte.

Wij kijken alweer halsreikend uit naar de volgende muzikale exploten en dit leek ons de perfect manier om de #ChrisWhitleyweek af te ronden, want de magie duurt voort.

13 december 2020
Laurens Leurs