#ChrisWhitleyWeek - To Joy (Revolution Of The Innocents) (2003)

#ChrisWhitleyWeek - To Joy (Revolution Of The Innocents) (2003)

Hoewel we vertrouwd menen te zijn met zijn catalogus van de Amerikaanse Gentenaar Chris Whitley, vind je nogal wat fantastische optredens op het wereldwijde net. Het bewijs dat de man een onwaarschijnlijke impact maakte met zijn werk, dat toch in de grootste Amerikaanse shows mocht passeren. Zelfs de ‘zogezegde’ moeilijke plaat, het onwaarschijnlijke ‘Din Of Ecstasy’ mocht zomaar op antenne in de VS. Reden genoeg om verder te graven.

Wie dacht dat Whitley na de wereldwijde erkenning van debuutplaat 'Living With The Law' op hetzelfde pad zou blijven wandelen, vergiste zich schromelijk, want de hang naar avontuur en muzikale uitdagingen zaten diep in het DNA van de man ingebakken. Zijn kijk op muziek was veel breder en eclectischer dan de debuutplaat deed vermoeden.

En de marketingmensen van de platenfirma moeten bij iedere nieuwe plaat toch met de handen in het haar gezeten hebben: hoe ze die dekselse nieuwe koers, de verse inzichten en aangebroken paden weer aan de man/vrouw moesten brengen. Het moge duidelijk zijn dat Whitley niet mee was in de marketingstrategie van de lokale ceo’s, maar het leverde wel machtig mooie momenten op.

Zoals deze passage in de Bowery Ballroom in New York City met een nummer dat hij opnam voor 'Rocket House' in 2001, hetgeen ons doet vermoeden dat het optreden ook ongeveer uit diezelfde periode moet stammen. De groep is roodgloeiend en roept bijwijlen echo’s op van 'Remain In Light'.

Live staat zowaar DJ Logic aan de draaitafels. En het werkt. Ook al was de roes van de beginjaren een beetje gepasseerd, de erkenning en het respect van het muzikale heir is enorm, want op 'Rocket House' ellebogen topmuzikanten om er bij te mogen zijn: Bruce Hornsby, DJ Logic, Dave Matthews en Blondie Chaplin figureren maar wat graag. Zelfs dochter Trixie, op dat moment zestien jaar, doet een bijdrage op twee nummers.

Postuum werd nog een live plaat uit ongeveer deze periode uitgebracht: 'On Air', opgenomen in september 2003 tijdens een sessie voor Radio Bremen, waar ook To Joy (Revolution Of The Innocents) een prachtige versie meekreeg.

10 december 2020
Patrick Van Gestel