#ChrisWhitleyWeek - Poison Girl (1991)

#ChrisWhitleyWeek - Poison Girl (1991)

Hoewel we vertrouwd menen te zijn met zijn catalogus van de Amerikaanse Gentenaar Chris Whitley, vind je nogal wat fantastische optredens op het wereldwijde net. Het bewijs dat de man een onwaarschijnlijke impact maakte met zijn werk, dat toch in de grootste Amerikaanse shows mocht passeren. Zelfs de ‘zogezegde’ moeilijke plaat, het onwaarschijnlijke ‘Din Of Ecstasy’ mocht zomaar op antenne in de VS. Reden genoeg om verder te graven.

 

Op 17 maart 1992 mag "onze" Chris Whitley in prime time passeren bij The Tonight Show, toen nog in handen van Jay Leno. In gezelschap bovendien van schoonbroer en Gentenaar Alan Gevaert, tegenwoordig zware snaren plukkend bij dEUS. Welke andere Belg mocht ooit op The Tonight Show passeren?

Poison Girl van zijn onvolprezen debuut 'Living With The Law' werd door Rolling Stone uitgeroepen tot 'Album Of The Year' in 1991. Reden uiteraard waarom hij al snel werd opgevoerd in de allergrootste shows in de Verenigde Staten.

Wat hier vooral weer frappeert, is het gemak waarmee Whitley fantastisch gitaar speelt en moeiteloos blues, rock en alternatief in een geheel eigen, natuurlijke beweging door de molen haalt.

 

7 december 2020
Laurens Leurs