#ChrisWhitleyWeek - Kick The Stones (1991)

#ChrisWhitleyWeek - Kick The Stones (1991)

Hoewel we vertrouwd menen te zijn met zijn catalogus van de Amerikaanse Gentenaar Chris Whitley, vind je nogal wat fantastische optredens op het wereldwijde net. Het bewijs dat de man een onwaarschijnlijke impact maakte met zijn werk, dat toch in de grootste Amerikaanse shows mocht passeren. Zelfs de ‘zogezegde’ moeilijke plaat, het onwaarschijnlijke ‘Din Of Ecstasy’ mocht zomaar op antenne in de VS. Reden genoeg om verder te graven.

Juli 1991: 'Living With The Law' was net uit en David Letterman was er als de kippen bij om Chris Whitley een forum te geven. Hij was er zo vroeg bij dat Whitley niet eens een vaste backingband bij elkaar had gezicht. Hij was er volop mee bezig om later die zomer met Tom Petty & the Heartbreakers te touren. Maar Paul "The Shiv" Schafer van de huisband van Letterman was met alle plezier bereid om daaraan te verhelpen. En de man wist waar hij aan begon, aangezien hij voorheen ook al de Blues Brothersplaten mee inspeelde en producete en hij was ook lid van de Saturday Night Liveband in de gloriejaren van 1975 tot 1980.

'Living With The Law" was evenmin met de eersten de besten opgenomen. De plaat werd immers in dehuisstudio van Daniel Lanois opgenomen onder de kundige leiding van Lanois' rechterhand Malcolm Burn. Het resulteerde in subliem donkere en bezeten lappen moderne bluesrock met veel ruimte voor slidegitaar en pedalsteel (onder meer van Daniel Lanois). Modern, maar met ontzag voor het verleden, hetgeen aan het begin van de plaat ook door Whitley wordt erkend als hij zucht: "God knows it's all been done."

Zelden werd eenzaamheid, druggebruik, vervreemding en mislukking zo gepassioneerd en hoopvol op muziek gezet. Met enige overdrijving stipuleerde iemand dat het een plaat was, die Robert Johnson opgenomen had kunnen maken, ware hij nog in leven gebleven. Mooie, enigszins overdreven gedachte maar het zegt iets over de kracht van de plaat. Kracht die ze nu, bijna dertig jaar later, nog steeds heeft.

8 december 2020
Laurens Leurs