Christoph Lintermans

Achtergrond

Voor we weer met een kater, vetter dan Garfield, de afgevallen naalden van de kerstboom uit ons vast tapijt zitten peuteren en ons nog amper kunnen herinneren welke goede voornemens we op nieuwjaarsnacht weer tegen beter weten in hebben gemaakt, hebben we voor u nog een hele resem eindejaarslijstjes van onze redacteurs en van echte en would-be BV's.

Verslaafd is hij, Christoph Lintermans, maar dan verslaafd op de goede manier. Verslaafd aan progrock en alles wat daarbij komt kijken. En hij probeert dat genre op alle mogelijke manieren uit de modder van de vergetelheid te halen. Daarvoor schreef hij in 2015 zelfs een boek. Zeggen dat hij een expert is, zou dan ook een understatement zijn. Drie keer raden dus waarrond zijn eindejaarslijstje draait.

 

 

De beste van het jaar

  1. Sanguine Hum – ‘Now We Have Light’
  2. Leap Day – ‘From The Days Of Deucalion Chapter 2’
  3. Anderson Ponty Band – ‘Better Late Than Never’
  4. La Conscienza Di Zeno – ‘La Notte Anche Di Giorno’
  5. Gazpacho – ‘Molok’
  6. Dwiki Dharmawan – ‘So Far So Close’
  7. The Enid – ‘The Bridge’
  8. Comedy Of Errors – ‘Spirit’
  9. Seven Steps To The Green Door – ‘Fetish’
  10. District 97 – ‘In Vaults’

En verder genoten van nieuw werk van David Gilmour, Steven Wilson, Steve Hackett, FM, Hands, Not A Good Sign, Unreal City, Quanah Parker, Kingcrow, Profusion, Toxic Smile, Argos, Vly, Circuline, Godsticks, IZZ, Perfect Beings, Box Of Shamans, Rocket Scientists, Light Damage en de inlanders van M!ndgames, Quantum Fantay en Neo Prophet. Ook de heruitgave van Roger Waters’ meesterwerk ‘Amused To Death’ was niet te versmaden.   

Amai, dat kon beter!

Enkele grote namen uit de progwereld (Echolyn, Riverside) leverden het afgelopen jaar erg routineuze platen af.

Mocht ik de tijd kunnen terugspoelen

Heb ik geen behoefte aan. Met spijt voor wat voorbij is, geraak je nergens.

U hebt deze toch gezien?

Kijk, van zo’n scifi-achtig artwork als dat van Leap Day (zie foto) gaat het hart van elke progliefhebber sneller kloppen. Snel uitbrengen op vinyl, die plaat!

Straf live

Door persoonlijke omstandigheden erg weinig concerten bezocht. Gelukkig wel in Wallonië geraakt voor een schitterend optreden van Camel. Verder beperkte mijn live ervaring zich tot concertregistraties. Mag niet ongenoemd blijven: het unieke optreden uit 1996 van ex-Japanners Steve Jansen en Richard Barbieri in de Amsterdamse Melkweg, met Steven Wilson op gitaar, verscheen onlangs onder de naam ‘Lumen’ op vinyl (Kscope Records).  

In de marge

Hoe kan het ook anders: de terreuraanslagen op onze vrijheden. Dichter bij huis dan ooit tevoren. Onze verlichte samenleving staat onder enorme druk. De toekomst oogt zorgelijk. 

Coming up

Lijstwinnaar Sanguine Hum staat aan de aftrap van 2016 met alweer een nieuw album. Als één progressieve groep een breder publiek verdient, dan zij wel. Ook veteranen Jon Anderson en Jean-Luc Ponty mogen met hun nieuwe band breed opgepikt worden. De vinylmarkt mag verder openbreken. Weg met die mp3-rommel! Op naar een Spotify-vrije wereld! En ik wens dat Studio 100-baas Hans Bourlon, die met zijn progliefde uit de kast gekomen is, in het nieuwe jaar nog zo’n paar lansen breekt.

27 december 2015