Christoph Lintermans

Achtergrond

Aha, eindejaar! Waar uw en onze lijstjesfetisj eindelijk ongegeneerd weelderig mag tieren. In de aanloop naar onze ultieme lijst van het afglopen jaar laten wij ook onze redacteurs even hun ei leggen.

Even leken we hem kwijt, maar als een fenix verrees hij uit zijn assen om ons elke week minstens een keer onder te dompelen in de wondere wereld van de prog. Hier het lijstje van progprof (cl) met - zoals dat hoort - een heel lange video.

De beste van het jaar

1. Perfect Beings – ‘Perfect Beings’

2. Opeth – ‘Pale Communion’

3. Pink Floyd – ‘The Endless River’

4. Schnauser – ‘Protein for Everyone’

5. Introitus – ‘Anima’

6. Not A Good Sign – ‘Not A Good Sign’

7. FreddeGredde – ‘Brighter Skies’

8. Knight Area – ‘Hyperdrive’

9. Kaukasus – ‘I’

10. Dewa Budjana – ‘Surya Namaskar’

Amai, dat kon beter!

Wie kan mij de relevantie toelichten van de nieuwe Genesis-verzamelaar ‘R-Kive’? Bovendien een plaat met een lelijke naam en goedkope hoes. Mag het nog iets kosten?

Mocht ik kunnen, wekte ik deze terug tot leven

Richard Wright. Toegegeven, de man is al zes jaar overleden. Maar zijn postume spel op ‘The Endless River’ smaakt naar zoveel meer. Misschien kunnen Gilmour en Mason (en waarom niet Roger Waters) nog één keer alles uit de kast halen en meteen voor het nageslacht vastleggen? Dan hebben we voor 2040 al iets om naar uit te kijken. 

U hebt deze toch gezien?

Dankzij de inspanningen van het Genesis Museum  is de band live in 1973 (de tour van het meesterwerk ‘Selling England by the Pound’) te bewonderen in HD met Enhanced Soundtrack. Het belang hiervan kan niet overschat worden: 

Straf live

1. Änglagård, Club Citta’, Tokyo, Japan, 15, 16 en 17 maart 2013 (de cd ‘Prog på Svenska’ verscheen dit jaar in eigen beheer: )  

2. Rovescio della Medaglia, Club Citta‘, Tokyo, Japan, 27 april 2013 (de cd ‘Live in Tokyo’ verscheen dit jaar bij Immaginifica Records: )

3. IQ, Spirit of 66, Verviers, 25 april 2014 ()

4. Saga, Spirit of 66, Verviers, 5 mei 2014

5. Knight Area, De Cacaofabriek, Helmond, 7 november 2014

Nee, de redactie had geen centen om mij naar Japan te vliegen. Gelukkig zijn er nu de cd’s om je een bevoorrechte getuige te maken van enkele bijzondere momenten. 

Ik koop hier

De meeste albums koop ik online; voor wie zijn progplaten in de fysieke winkel hoopt te vinden, is het lastig zoeken. Een erg complete en betrouwbare dealer voor nieuwe releases is de Nederlandse mailorder Beyond Rock van progkenner Rob Hanemaaijer: http://www.beyondrock.nl/. Verder doe ik – financieel gezien – goede zaakjes op Amazon. Maar als je echt een zeldzaam stuk zoekt, ga je best eens kijken op de webstek van Doug Larson: http://www.douglarsonimports.com.  

Coolste trend

Hopelijk is het geen trend, want zoiets waait snel over. Afgelopen jaar verschenen maar liefst drie (!) Vlaamse progrockalbums van uitstekende kwaliteit. Belangrijk was het debuut van Fossil Evolution (de opvolger van Isopoda). Quantum Fantay (hun vijfde worp) en Fish on Friday (nummer drie) vielen maar net buiten mijn top tien. Voor 2015 noteren we alvast ‘T.I.M.E.’, de tweede langspeler van Neo Prophet. En de sympathieke heren van M!ndgames zijn ook druk bezig met voorbereidingen.  

 

31 december 2014