Charlot - Better When It's Dark

Charlot - Better When It's Dark

Van Regina Spektor hebben we al een poosje niets gehoord op de soundtrack van ‘Bombshell’ na, maar geen nood: hier is Charlot.

Lotte Mulder, de frontvrouw van Charlot luisterde als kind zot vaak naar Regina Spektor en het lijkt wel alsof ze diens stem heeft gestolen. Wie haar debuutsingle Better When It’s Dark beluistert, kan niet om de gelijkenis heen. Toch luistert de jonge Rotterdamse ondertussen meer naar Agnes Obel, Radiohead, Marika Hackman en London Grammar.

Van die voorbeelden horen we weinig. De diepe zoemende synths doen eerder denken aan Billie Eilish, alleen de strijkers en de piano zouden misschien van een Agnes Obel-plaat kunnen komen. Hoe dan ook: ons verwondert het niet dat Charlot in de finale staat van de Rob Acda Award. Better When It’s Dark is een betoverende track met een prachtige opbouw en een meeslepende dynamiek.

En net zoals bij Regina Spektor, gaat de song ook ergens over. Charlot verklaart de tekst zelf als volgt: “Wanneer het donker wordt creëer je je eigen realiteit. Dit nummer gaat niet over een gebroken hart. Het gaat over de verslavende kant van verdriet. Hoe het soms stiekem fijn kan zijn je daaraan toe te geven. Hoe je het misschien zelfs nog een keer precies zo zou doen. Want zelfs als je weet dat je kunt verdrinken, zul je af en toe de zee in gaan.”

16 mei 2020
Marc Alenus