Cesar Quinn - Citrine

Cesar Quinn - Citrine

Het debuutalbum van Cesar Quinn ‘Opal’ is pas voor de lente van 2021 (via Etiket Records), maar er zijn wel reeds drie singles uit die plaat verschenen.

Na Ruby en Turquoise komt Cesar Quinn met Citrine voor de proppen. “Helaba”, roept de amateurgeoloog in uw gezelschap uit. “Dat zijn drie edelstenen! En ja, dat is geen toeval, meesterbrein Frederik Daelemans had immers het idee om een conceptalbum op te hangen aan edelstenen. Tien zullen er de revue passeren, elk met hun eigen kleur en klank, met als rode ader: warmte.

Net zoals de vorige twee singles, werd Citrine geschreven en uitgevoerd door de band zelf. Die bestaat naast zanger/ gitarist Frederik Daelemans uit gitarist Neil Claes, bassist Iskander Moons en drummer Thibault Goudket. De klassiek geschoolde cellist en toetsenist Daelemans stond ook nog een keer zelf in voor de opname, de mix en de productie.

Klonken de eerste twee singles nogal zweverig, dan landt het jazzy elektropopkwartet dit keer met beide voeten in de opgedroogde Vlaamse klei. Citrine mag dan wel geel kleuren, de single zelf klinkt donkerder dan zijn twee voorgangers. Hij zou dan ook volgens Knack geïnspireerd zijn door een wandeltocht, op de krachten van de natuur en de sterktes en zwaktes van het leven.

“The yellow floats in through open space/ Heat-treated skies over floral haze/ The white is rare in prosperous bloom/ Sunrays are glaring over lush lagune” klinkt het dreigend. Daelemans stem lijkt wel die van Tim Darcey van Ought en de muziek lijkt weggelopen van een plaat van Drahla of Preoccupations.

In vroegere tijden werd citrine (of citroenkwarts in het Nederlands) gedragen als bescherming tegen slangengif en boze gedachten. Wie geeft er een hangertje met deze edelsteen aan de mannen van Cesar Quinn? De medaille voor beste inlandse track van de week kregen ze al van ons.

22 september 2020
Marc Alenus