Cerrone - 'Cerrone By Cerrone'

Cerrone - 'Cerrone By Cerrone'

Toegegeven, als we spreken over “The Godfather of Disco”, denken wij niet meteen aan de Fransman Marc Cerrone. Wat niet wegneemt dat de producer, labeleigenaar en uitbater van de befaamde Club Mediterranée zo’n vijftig jaar geleden samenwerkte met ondermeer Giorgio Moroder en Nile Rogers. Om zijn feestelijke dj-sets de nodige vernieuwing te geven, begon hij de classics te herwerken en een hedendaags tintje te geven. En die vind je nu dus op de remixplaat 'Cerrone By Cerrone'. Let the party begin!

Om het toch iets meer body en credibility te geven: onder meer Daft Punk, Run DMC en Bob Sinclar gebruikten de songs van Cerrone in eigen creaties. En die laatste levert op deze feestverzamelaar ook een remix aan van classic Love In C Minor. Dus ja, we mogen toch groots denken.

Blijf in elk geval niet steken in je idee van oude discoplaten. Je herkent natuurlijk die funky basgrooves, de Nile Rodger-gitaarlickjes, de blingbling synthriedeltjes en melodietjes, de harmonieuze man-vrouw-vocals en de opzwepende percussie uit de golden seventies. Maar in deze zogenaamde nu disco-vorm krijgt dat allemaal een meer uitgebalanceerde productie. Met echo’s of extra effectjes. Met digitale strijkers die niet meer mechanisch fake hoeven te klinken. Met een stievige housebeat of exotic riddim erbij. En met gastmuzikant Brendan Reilly, die soms enkele oude zangpartijen opnieuw inzong en ook live mee op het podium durft te klimmen. Zoek gerust het meeslepende, poppy Call Me Tonight eens op in het digitaal wereldje.

Dus ja, je krijgt hier een verdomd hip en tegelijkertijd lekker nostalgisch feestje van vijftien aan elkaar gemixte tracks of een lekker stukje beweeglijke, blinkende melodieuze muziek op je bordje. Een stevige disco-dance-rollercoaster. Vaak vol glorieuze synthesizers of vurige trompetjes, maar in het geval van de soulvolle Joey Negro-remix van Cerrone’s Paradise ook smooth en sexy as hell – kreunende vrouwen inbegrepen. Vaak speels en feestelijk, maar in het geval van een regelrechte housestamper als het fantastische The Impact ook met een hoofdtollende climax.

De party eindigt met een zeven minute lange remake van Supernature, de Cerrone-hit die in 1978 op nummer één stond in de US disco-/dancecharts. Maar tegen dan zitten we al compleet onder het zweet en met verkrampte dansbenen.

14 november 2022
Johan Giglot