#Cassettekost - New Order - Murder (1984)

#Cassettekost - New Order - Murder (1984)

Bij het herschikken van de zolder - want wat doe je anders op een winteravond? - op een doos cassettes - je weet wel, jongelui: de geluidsdrager lang voor cd en streaming - gebotst die we in de eerste helft van de jaren tachtig als volleerde dj, op zoek naar van alles en nog wat nieuws, “tapeten” van de radio met onze ITT Schaub Lorenz Stereocassetterecorder. Cassettes, die we eindeloos (her)speelden op Maxell C90 cassettes. Dit is de oogst van de herfst van 1984, die we onder de titel “Dag En Nacht” (we maakten hoesjes voor deze compilaties) van BRT 2 en Hilversum 3 plukten, en eigenlijk horen we dit nog altijd heel erg graag.

Het gebeurde wel eens dat je bij het “tapen” van een radio-uitzending de aan- of afkondiging compleet gemist had en dat je weinig of geen notie had van vertolker of titel, maar het stond wel op je cassetje en het klonk lekker en dus liet je het staan. En vermits Shazam niet bestond, wachtte je geduldig af tot het weer een keer op de radio kwam om het dan achteraf op het cassettehoesje aan te vullen.

Maar driewerf helaas waren het op 'Domino Deel 2' niet de muzikale hebbedingetjes, die je terug hoorde langskomen op den radio, waardoor je van sommige stukken muziek pas vele jaren later ontdekte wie nu eigenlijk de vertolker was. Zo verging het ook Murder, waarvan we pas veel later hoorden dat het om bloody New Order ging. Nochtans hadden we de repetitieve drums en hoge basnootjes moeten herkennen, maar het ontbreken van de typische, onderkoelde Bernard Sumner-zang zette ons op een verkeerd spoor.

Het was dan ook een instrumental, die aan de tweede plaat, 'Power, Corruption & Lies', voorafging als B-kant van Listen Like Thieves. Murder was de achtste single van New Order, haalde de tracklist van de lp niet, scheerde ook geen hoge toppen en bevatte soundbytes uit een dialoog van de film '2001: A Space Odyssey' van Stanley Kubrick en 'Caligula' van Tinto Brass. Intrigerend stuk muziek, dat lang ongeïdentificeerd bleef op die cassette, maar te langen leste hebben we het unidentiefied piece of dark music achterhaald. Tegenwoordig is dat met in drie seconden geflikt, maar het mysterie en de anticipatie is natuurlijk compleet weg.

16 maart 2024
Laurens Leurs