#Cassettekost - Laurie Anderson (ft. Peter Gabriël) - Excellent Birds (1984

#Cassettekost - Laurie Anderson (ft. Peter Gabriël) - Excellent Birds (1984

Bij het herschikken van de zolder - want wat doe je anders op een winteravond? - op een doos cassettes - je weet wel, jongelui: de geluidsdrager lang voor cd en streaming - gebotst die we in de eerste helft van de jaren tachtig als volleerde dj, op zoek naar van alles en nog wat nieuws, “tapeten” van de radio met onze ITT Schaub Lorenz Stereocassetterecorder. Cassettes, die we eindeloos (her)speelden op Maxell C90 cassettes. Dit is de oogst van de herfst van 1984, die we onder de titel “Dag En Nacht” (we maakten hoesjes voor deze compilaties) van BRT 2 en Hilversum 3 plukten, en eigenlijk horen we dit nog altijd heel erg graag.

De wonderlijke Laurie Anderson, ook nog leren kennen via Luc Janssens 'Domino Deel 2', toen hij in 1982 Born Never Asked van 'Big Science' speelde. Dat was (en is) onwaarschijnlijk straf. Minimalisme tot in de perfectie uitgepuurd. Geen zangstem hebben en toch mateloos boeiend je stem gebruiken. 

Excellent Birds uit 1984 is afkomstig van de 'Mister Heartbreak'-lp en was ook mijn Wiedergutmachung met Peter Gabriël, die hiermee in ere hersteld werd (we vonden het daarvoor maar een "kwiet"). Aan die plaat deed nog meer schoon volk mee, waaronder Bill Laswell (bas en producer van het geheel), snarenkunstenaar Adrian Belew, maar ook zangeres Phoebe Snow en dichter William S. Burroughs. Peter Gabriel zou het nummer in 1986 ook nog eens hernemen op zijn plaat 'So' onder de titel This Is The Picture (Excellent Birds).

De song was ook een onderdeel van het videokunstwerk 'Good Morning, Mr. Orwell' van Nam June Paik, die voor het eerst een internationale satellietinstallatie de wereld in zond op 1 januari 1984. Het event was een eerbetoon aan '1984' van George Orwell en linkte WNET TV in New York met het Centre Pompidou in Parijs via een satelliet, waardoor vijfentwintig miljoen kijkers wereldwijd bereikt werden. Naast de Anderson-Gabriel-samenwerking was er werk te zien van John Cage, Philip Glass, The Thompson Twins, Oingo Boingo, Allen Ginsberg en Joseph Beuys. 

In 2008 mochten we Laurie Anderson ook nog eens van dichtbij meemaken in Zaal België in Hasselt, waar ook kersverse echtgenoot (ze trouwden in april 2008) Lou Reed aanwezig was om samen met haar het bisnummer te spelen. Maar Lou Reed was toen helaas al zichtbaar niet meer de oude.

14 maart 2024
Laurens Leurs