#Cassettekost - Kevin Hewick & The Sound - Plenty (1983)

#Cassettekost - Kevin Hewick & The Sound - Plenty (1983)

Bij het herschikken van de zolder - want wat doe je anders op een winteravond? - op een doos cassettes - je weet wel, jongelui: de geluidsdrager lang voor cd en streaming - gebotst die we in de eerste helft van de jaren tachtig als volleerde dj, op zoek naar van alles en nog wat nieuws, “tapeten” van de radio met onze ITT Schaub Lorenz Stereocassetterecorder. Cassettes, die we eindeloos (her)speelden op Maxell C90 cassettes. Dit is de oogst van de herfst van 1984, die we onder de titel “Dag En Nacht” (we maakten hoesjes voor deze compilaties) van BRT 2 en Hilversum 3 plukten, en eigenlijk horen we dit nog altijd heel erg graag.

Dat is het fijne, als zulke oude cassettes uit lang vervlogen tijden herontdekt worden: je bent ze vaak compleet vergeten, maar al bij de eerste slag en tweede welluidende noot zit je weer op je tienerkamer, gedrenkt in Weltschmerz en jeugdige eenzaamheid.

Deze waren we ook vergeten, maar die gortdroge, zo herkenbare bas, duister wegtikkende drums en schaarse welgemikte vintage Borland-gitaarpartij verraadt onmiddellijk het genie van The Sound, die ene groep uit de new waveperiode die eenzelfde gouden pad had moeten bewandelen als generatiegenoten U2 of Echo & The Bunnymen, maar die veroordeeld werden tot een hobbeliger parcours met vele ups (wat een live reputatie, wat een platen) en menige downs (wat een organisatorische janboel, wat een complete mismeestering van de platenfirma’s).

Dat werd enkele jaren geleden treffend geïllustreerd door de machtig tragische docu ‘Walking In The Opposite Direction’ van Jean-Paul Van Mierlo en Mark Waltham, die het reilen en zeilen van The Sound in het algemeen en van zanger en voorman Adrian Borland in het bijzonder verfilmden. Je kan de docu voor een paar euro online vinden en bekijken. Doen!

Maar we waren bij onze cassette uit 1984 en daar stond een bijzondere bijdrage op van ene Kevin Hewick. Plenty stond op een ep met vier nummers van Kevin Hewick (die overigens nog altijd actief is als singer-songwriter), die voor de gelegenheid begeleid werd door The Sound. Wij krassen aan de bodem van de vergetelheid en rakelen het hier graag nog eens op. De populariteit van The Sound in de Lage Landen is terecht en ook de jongere generaties hebben de band helemaal ontdekt. Is het niet, Whispering Sons, etc.

15 maart 2024
Laurens Leurs