#Cassettekost - C Cat Trans - Dreams Of Leaving (1984)

#Cassettekost - C Cat Trans - Dreams Of Leaving (1984)

Bij het herschikken van de zolder - want wat doe je anders op een winteravond? - op een doos cassettes - je weet wel, jongelui: de geluidsdrager lang voor cd en streaming - gebotst die we in de eerste helft van de jaren tachtig als volleerde dj, op zoek naar van alles en nog wat nieuws, “tapeten” van de radio met onze ITT Schaub Lorenz Stereocassetterecorder. Cassettes, die we eindeloos (her)speelden op Maxell C90 cassettes. Dit is de oogst van de herfst van 1984, die we onder de titel “Dag En Nacht” (we maakten hoesjes voor deze compilaties) van BRT 2 en Hilversum 3 plukten, en eigenlijk horen we dit nog altijd heel erg graag.

Nog een single uit 1984 met veel potentie, maar waarvan we in later jaren relatief weinig meer hoorden. Hetgeen niet wegneemt dat 'Dreams Of Leaving' de moeite van het herontdekken waard blijft. Shriekback meets Talking Heads met Brian Eno, in die richting moet je C Cat Trance uit Nottingham zoeken.

Zanger-Saxofonist John Rees Lewis was het brein van C Cat Trance en had met de vorige groep Medium Medium (So Hungry, So Angry, nog zo'n nijdige wavestamper) al een beetje van het succes mogen proeven. Na het Medium Medium-avontuur richtte hij met drummer-percussionist Nigel Kingston Stone (drie namen was schijnbaar een vereiste om lid te worden) C Cat Trance op.

De invloeden waren behoorlijk werelds (Midden-Oosten en Turkije) te noemen, hetgeen in die periode wel vaker het geval was. En dat is voor een groot deel de schuld van Talking Head David Byrne en Brian Eno, die de toon hadden gezet met 'Remain In Light' en 'My Life In The Bush Of Ghosts', maar ook andere wavecoryfeeën gingen daarmee aan de slag (Cabaret Voltaire, Shriekback).

Dreams Of Leaving is een behoorlijk dynamisch ding dat ondanks de dwarse sax van John Rees Lewis en oriëntaalse samples toch behoorlijk rechtdoor gaat. Een single op twelve inch, zoals ook toen wel vaker uit financiële overwegingen gehanteerd werd (niet genoeg geld voor een album en een single was net te minnetjes).

C Cat Trance zong het uit tot in 1992, toen John Rees Lewis toch weer voor het herenigde Medium Medium ging. Een soort van best of C Cat Trance werd uitgebracht in 2005 onder de titel 'Karadara - The Cream Of C Cat Trance'. Het exploreren waard.

13 maart 2024
Laurens Leurs