Caramels, bonbons et chocolats... het is Internationale Vrouwendag

Wiki

Het moet niet altijd van Smack My Bitch Up zijn… Vandaag is 8 maart, Internationale Vrouwendag. Vrouwelijke medewerkster mogen dan wel schaamtelijk ondervertegenwoordigd zijn op de daMusic-redactie, we wagen ons toch aan een lijstje songs tegen sexisme of songs door of over vrouwen die op hun strepen staan. Vrouwelijke lezers die graag in de pen kruipen, zijn trouwens steeds welkom!

Punk en feminisme gingen altijd al hand in hand. In 1979 brachten The Slits de boodschap in Typical Girls, in 1991 deden Bikini Kill het met Double Dare Ya (die laatste band zou dit jaar trouwens weer gaan toeren!). Een paar jaar terug vochten Savages terug in Fuckers.

 

Anno 2019 is respect en vrijheid voor vrouwen nog niet overal een evidentie (hoewel sinds kort in Saoedi-Arabië toch The Beatles’ Baby You Can Drive My Car op de radio zou kunnen). Aretha Franklin ging vorige zomer van ons heen, maar haar Think zal de oproep tot in der eeuwigheid herhalen.

 

Je zal ons niet horen beweren dat overspel een puur mannelijke aangelegenheid is, maar Kelis stak de bedrogen vrouwen aller landen twintig jaar geleden een hart onder de riem in Caught Out There.

 

Ook de immer eigenzinnige St. Vincent lapt haar laars (sorry, we konden het niet laten!) aan machogedrag en trekt in Cheerleader van leer (sorry, we konden het niet laten!) tegen voyeurisme en objectificatie van de vrouw. 

 

Patserige mannelijkheid werd vorig jaar ook door Courtney Barnett opzij geschoven in Nameless, Faceless.

 

Praatjesmakers mochten het ontgelden in Men Explains Things To Me van het fijne bandje Tacocat (waarvan we na hun prima optreden in het Gentse Café Video in 2016 helaas niets meer hoorden). In dezelfde categorie ontmaskerde Dalida ook Alain Delon in het heerlijke Paroles, Paroles. In pre-#metoo-tijden, was een ontmoeting met Pepper Anthony Kiedis in de backstage van Lollapalooza deels de aanleiding voor Miki Berenyi van Lush om Ladykillers te schrijven (zij staat met haar nieuwe band Piroshka op 1 mei in de Botanique). 

 

In de categorie "vrouwenrechten in het donker" is de Nederlandse Merol dezer dagen niet van de radio te branden met haar Hou Je Bek En Bef Me, maar binnen hetzelfde thema vinden wij You Suck van Consolidated en de Yeastie Girlz toch een net iets betere song.

8 maart 2019
Christophe Demunter