Cactusfestival 2016: kiezen is verliezen (2)

Achtergrond

Nog even en het Minnewaterpark in Brugge wordt weer overspoeld! Geen paniek beste mensen, tot dusver nog geen nieuws over ondergelopen parkperkjes of overgelopen reien, wel berichten over een pak straffe acts. We weten dat kiezen verliezen is, maar toch deden wij ons best om uit het fantastische programma tien bands voor u te selecteren…

Damien Rice (Zaterdag 9 juli, 23u30 – 01u)

Er zijn weinig mensen die diepe zielenroerselen zo tastbaar kunnen maken als de heer Rice doet met muziek. De Ier heeft ondertussen drie albums waarop hij zijn hart blootgeeft. Enkel met een akoestisch gitaartje of bijgestaan door een half symfonisch orkest, Damien Rice kan het allemaal. Zijn vermogen om een sfeer te scheppen is indrukwekkend. Voeg daarbij nog eens de intimiteit van een donker Minnewaterpark en je hebt genoeg elementen voor een potentieel magisch moment. Stiekem een traantje wegpinken kan het leven soms zoveel mooier maken!

Goat (Zondag 10 juli, 16u40 – 17u50)

Zweden is bijzonder goed vertegenwoordigd op Cactusfestival. Ook de mysterieuze, psychedelische poprockband Goat komt uit die uithoek van Europa. De band valt vooral op door de maskers waarachter ze zich verschuilen en die zouden verwijzen naar Aziatische goden. Sinds het debuut in 2012 met ‘World Music’ bouwt deze eigengereide en fascinerende band aan een fantastische livereputatie met een mix van groove, psychrock, krautrock, Afrikaanse ritmes en eigenzinnige vocals.

Kurt Vile & The Violators (Zondag 10 juli, 18u20 – 19u30)

Kurt Vile nam zijn tijd om te groeien en is ondertussen zowat de anti-held van de hedendaagse rockscene. Begonnen als gitarist bij het ondertussen ook niet onbekende The War On Drugs ging hij in 2008 solo, maar het was pas in 2013 dat hij met zijn vijfde album ‘Wakin On A Pretty Daze’ doorbrak bij het grote publiek. Vorig jaar bracht hij het al even sublieme ‘B’lieve I’m Goin Down’ uit dat bol staat van de typische, lazy en catchy indierocksongs. Live is Vile ook een groeier, maar samen met zijn vaste begeleidingsband The Violators is hij ondertussen op de top van zijn kunnen, zo bewezen onder meer zijn passages in de AB en de Handelsbeurs eerder dit jaar.

The Cinematic Orchestra (Zondag 10 juli, 21u45 – 23u)

The Cinematic Orchestra ontstond in het hoofd van frontman Jason Swinscoe. Samen met een groep gelijkgestemde jazzmuzikanten breit Swinscoe de soundtrack voor denkbeeldige films, daarbij gebruik makend van soul, hiphop, jazz en elektronica. Live haalt de band alles uit de kast, zo bewezen ze onder meer op het album ‘LIVE At The Royal Albert Hall’ uit 2008. Om de sound van uw Cactusfestival mee te bepalen.

Air (Zondag 10 juli, 23u40 – 01u)

Met ‘Moon Safari’ braken Nicolas Godin en Jean-Benoit Dunckel internationaal door. Sindsdien hebben ze op elke plaat wel één of meerdere dromerige, maar dansbare singles staan. Na al die jaren beschikken de heren van Air dus al over een rijk gevulde back catalogue. Op Best Kept Secret liep het wat spaak wegens een verkeerde setting, maar dat kan op Cactusfestival meer dan goed gemaakt worden in het gezellige en op dat moment reeds donkere Minnewaterpark.

6 juli 2016
Patrick Blomme