Cactusfestival 2016: kiezen is verliezen (1)

Achtergrond

Nog een week en het Minnewaterpark in Brugge wordt weer overspoeld! Geen paniek beste mensen, tot dusver nog geen nieuws over ondergelopen parkperkjes of overgelopen reien, wel berichten over een pak straffe acts. We weten dat kiezen verliezen is, maar toch deden wij ons best om uit het fantastische programma tien bands voor u te selecteren…

Calexico (Vrijdag 8 juli, 19u50 – 21u05)

Calexico is het project van zanger/gitarist Joey Burns en drummer John Convertino. In een vorig leven vormden de twee de ritmesectie van Giant Sand. Deze band heeft een erg herkenbaar geluid dat enthousiasme en tristesse griezelig goed weet te matchen. Hun country en americana vat perfect het geluid van het Zuiden van de Verenigde Staten met behulp van lap steel en trompet. Hun stoffige woestijngeluid zal net als bij hun vorige passage in 2013 een stevige woestijnstorm door het Minnewaterpark jagen tijdens dit exclusief concert.

Wilco (Vrijdag 8 juli, 23u30 – 01u)

De eerste dag van Cactusfestival wordt afgesloten door niemand minder dan Wilco. De band rond de immer sympathieke frontman Jeff Tweedy is al sinds 1994 actief en dropte begin dit jaar totaal onverwacht zijn negende album ‘Star Wars’. Enkele weken geleden bewezen ze op Best Kept Secret reeds dat ze live meer dan aardig uit de voeten kunnen en dat ze niks voor niks als dé essentiële alt country band gezien worden. Ga dat zien en laat je omver blazen door Tweedy en co.

Daniel Norgren (Zaterdag 9 juli, 15u05 – 16u10)

Noem ons bevooroordeeld, maar als wij de woorden “Zweeds” en “Singer-songwriter” zien dan gaat ons muziekhart altijd een beetje sneller slaan. En al zeker als blijkt dat hij zijn muziek zelf opneemt op een oldskool bandrecordertje. Norgren is al tien jaar bezig, maar het is pas met het album ‘The Green Stone’ uit 2015 dat hij zichzelf echt op de radar zette. Een nasale stem, een blues-vibe en veel beleving beloven het festivalpark in lichterlaaien te zetten.

Laura Mvula (Zaterdag 9 juli, 18u20 – 19u30)

Met een voorgeschiedenis in gospel koren, en een diploma in componeren aan het conservatorium van Birminham heeft Laura Mvula een serieuze muzikale achtergrond. Een plek op de shortlist van de BBC sound of 2013 en de hit Green Garden maakten van Mvula een begrip binnen de hedendaagse pop-soul wereld. Haar aanstekelijke muziek wordt gedragen door haar prachtige stem en uitermate sterk gevoel voor ritme. Met een nieuw album dat net geen maand oud is zakt de dertigjarige Britse af naar Brugge voor een exclusief Belgisch concert.

Charles Bradley & His Extraordinaires (Zaterdag 9 juli, 20u – 21u15)

Deze zevenenzestig jarige soulman is een laatbloeier. Slechts vijf jaar geleden kwam hij met zijn eerste plaat op de proppen. Over de lange, en moeilijke, aanloop tot die plaat werd in 2012 ook de documentaire ‘Soul of America’ gemaakt. Zijn hele levensverhaal, van leven op de straat, liften doorheen Amerika, maar ook nooit de moed verliezen hebben ervoor gezorgd dat Bradley nu een top muzikant is. Zaterdag staat hij, met zijne derde album onder de arm, garant voor een trip terug in de tijd. Met James Brown als grote voorbeeld zal hij de funk en soul mee brengen en delen met wie het horen wil.

Hou onze Facebookpagina in de gaten, want wij geven nog gratis tickets weg voor het Cactusfestival.

Bram Serpieters, Patrick Blomme

2 juli 2016