Cactus 2015: Kleurenpalet (1)

Achtergrond

Grote fans van Brugge, zijn cultureel erfgoed en zijn schilderachtige binnenstad zullen we nooit worden. Het is iedereen, die dat wel is, van harte gegund. Toch komen we het tweede weekend van juli altijd met veel plezier naar die stad afgezakt. Vergeet de bloedprocessie en aanverwanten, want wij tekenen opnieuw present voor het Cactusfestival en wij hopen van u hetzelfde.

EXCLUSIEF

Ze gaan er al jaren prat op en ook dit jaar slaagden de programmatoren erin een rits bands naar Brugge te lokken voor een exclusief optreden in België.

Als eerste komt Mike Hadreas aan de beurt. De naam zegt u wellicht helemaal niks, maar onder zijn alter ego Perfume Genius (vrij 10 juli, 18u25-19u25) weet hij ons al drie albums lang te ontroeren. Zijn handelsmerk zijn breekbare en gevoelige songs die over een duister randje beschikken. Op zijn nieuwste album ‘Too Bright’ klinken de nummers minstens even pijnlijk, maar werd er voor een voller geluid gekozen. Benieuwd hoe zich dat live zal vertalen.

Levende legende Grace Jones (vrij 10 juli, 21u45-23u05) is helemaal terug. Naast model en actrice is deze Jamaicaanse vooral bekend als zangeres en beschikt ze op haar zevenenzestigste niet alleen nog steeds over een ferm lijf, maar zingt ze ook nog steeds de pannen van het dak. Met haar aanstekelijke en tegelijkertijd bijzondere mix van new wave, funk, disco, reggae en pop weet ze na een immens lange sabbatical nog steeds te overtuigen.

Voor de betere electrosoul zal Sohn (za 11 juli, 16u40-17u50) instaan. Met zijn sinistere en tevens dansbare sound - een kruising van hiphop en techno - met daarover zijn soulvolle stem is door menig journalist al geroemd en zal ook op Cactusfestival uw interesse met veel inleving trachten te trekken.

Jessie Ware (za 11 juli, 20u-21u15) werd bij ons vooral bekend met die ene, fantastische single Wildest Moments uit haar debuutplaat ‘Devotion’, die werkelijk grijs gedraaid werd op elk radiostation. Haar warme, soulvolle songs zijn volledig opgehangen aan dat dynamische stemgeluid. Ondertussen heeft ze met ‘Tough Love’ een tweede album uitgebracht. Live durft ze al eens wat steviger uit de hoek te komen, wat een optreden steeds de moeite van het bekijken maakt.

Als we Grace Jones zopas een levende legende noemden, dan gaat dit zeker ook op voor John Hiatt (za 11 juli, 21u45-23u05). De man is reeds dertig jaar bezig met muziek en de laatste jaren was hij productiever dan ooit. Met ‘Terms Of My Surrender’, dat vorig jaar verscheen, kreeg hij zelfs een nominatie voor een Grammy Award. Uiteraard kan de man met de herkenbare stem putten uit een rijke backcatalogue vol steengoede country, rock en blues.

Dat Two Gallants (zo 12 juli, 15u-16u10), de band rond zanger-gitarist Adam Stephens en drummer Tyson Vogel, op Cactusfestival staat, daar zijn wij wel ongelofelijk blij mee. Sinds hun titelloze derde album in 2007 zijn we fan en ook acht jaar en twee albums later blijven ze ons boeien met hun rauwe combinatie van americana en garagerock. De heren beschikken bovendien over een livereputatie om u tegen te zeggen.

Twee albums heeft Anna Calvi (zo 12 juli, 18u20-19u30) ondertussen op haar conto staan en zowel met haar debuut als met opvolger ‘One Breath’ werd ze meer dan terecht met superlatieven overladen. Met een verbetenheid sleurt ze je als luisteraar mee in haar universum waar drama en romantiek het gevecht met elkaar aangaan. Op Heartbeats Festival enkele weken geleden deelde ze ook een mokerslag uit waar we behoorlijk van onder de indruk waren.

Sonic Youth is dood, maar Thurston Moore (zo 12 juli, 20u-21u15) is meer alive and kicking dan ooit tevoren. Twee jaar na zijn passage met Chelsea Light Moving staat hij opnieuw in het Minnewaterpark met ‘The Best Day’ onder de arm. Grote wijzigingen in de sound moeten we niet meer verwachten van Moore. De liefhebbers van overstuurde gitaren en rauwe dissonante zang zullen uitgebreid aan hun trekken komen.

TE ONTDEKKEN

Tot slot geven we u graag nog enkele aanraders mee die wij ook streaming-gewijs ontdekt hebben in onze voorbereiding op het festival.

Timber Timbre (za 11 juli, 12u-13u) is de band rond filmregisseur Taylor Kirk. Deze Canadese groep brengt donkere soul en blues met een breed uitgesmeerde instrumentatie. De groep heeft ondertussen vijf albums op de teller staan waarvan in het verleden reeds songs werden opgepikt in 'Breaking Bad' en 'The Walking Dead'.

4 juli 2015
Patrick Blomme