Cactus 2014 - Duyster

Achtergrond

Dit weekend is het Brugse Minnewaterpark terug het decor van het Cactusfestival. Al jaren is dit festival het alternatief voor wie de Rock Werchters en aanverwanten liever wil mijden en zich graag concentreert op slechts één podium. Ook dit jaar hebben de programmatoren weer hun best gedaan om het u naar uw zin te maken.

Cactus 2014 - Duyster



Met een pak nationale en internationale toppers wordt het weer drie dagen smullen in Brugge. Het gemak van één podium is dat je geen keuzes hoeft te maken. Toch niet wat bands betreft.

Ook aan de fans van weemoedige, oprechte muziek zoals die wekelijks te horen is op zondagavond bij Duyster is gedacht. De opener van het festival is er al zo een: Champs (zaterdag 12u30 – 13u20) leverde met debuut ‘Down Like Gold’ een prachtalbum af vol mooie harmonieën, heerlijke medodieën en grote porties liefdesproblemen. Live zal hun muziek, die nu eens zalft en dan weer slaat, aangenaam verrassen. Alvast een reden om vroeg ter plaatse te zijn.

Niet veel later is het de beurt aan de anciens van The Notwist (zaterdag 15u10 – 16u20). De heren staan erom bekend dat ze met de hen eigen deutsche Gründlichkeit hun songs in elkaar boksen tot ze kloppen tot in de puntjes, wars van alle regels uit het grote songschrijfboek. Met het nieuwe album ‘Close To The Glass’ onder de arm komen ze u meeslepen in die typische, maar o zo fascinerende mix van indierock en elektronica.

Loop vooral niet te ver weg na The Notwist, want onmiddellijk daarna komt de sympathieke M. Ward (zaterdag 16u50 – 18u) de bühne innemen. Met zijn eenvoudige, maar meeslepende nummers, overgoten met zijn heerlijke diepe en zachte stem, zal hij ons meenemen op een dromerige trip langs zijn ondertussen indrukwekkende oeuvre van zeven soloalbums en een rits nevenprojecten (She & Him, Monsters Of Folk).

Conor Oberst (zondag 17u – 18u10), die van Bright Eyes, kan net als M. Ward (met wie hij overigens in Monsters Of Folk speelde) ook al terugblikken op een respectabele carrière. Met ‘Upside Down Mountain’ vond hij het hoog tijd om nog eens een soloplaat uit te brengen. De man is een superieure songschrijver en brengt zijn muziek altijd met passie, emotie en gevoel. Live komt dit bovendien nog eens zo straf over. De Amerikaanse folkrockband Dawes komt mee als begeleidingsband.

Instrumentale postrock spelen en daar toch een steeds groter publiek mee bereiken. Dat is wat Mogwai (maandag 21u15 – 22u25) als één van de grondleggers in het genre ondertussen nu al jaren doet. Op hun nieuwe album ‘Rave Tapes’ experimenteren ze met wisselend succes met elektronische klanken. Live staan ze daarentegen als een huis. Met vlotte overgangen van intiem naar breed uitwaaierend en van melodieus naar hard weten ze perfect hoe ze een publiek moeten inpakken.

Patrick Blomme - Carlos Dyckmans

10 juli 2014