Cactus 2014 - De lage landen

Achtergrond

Dit weekend is het Brugse Minnewaterpark terug het decor van het Cactusfestival. Al jaren is dit festival het alternatief voor wie de Rock Werchters en aanverwanten liever wil mijden en zich graag concentreert op slechts één podium. Ook dit jaar hebben de programmatoren weer hun best gedaan om het u naar uw zin te maken.

Cactus 2014 - De lage landen



Met een pak nationale en internationale toppers wordt het weer drie dagen smullen in Brugge. Het gemak van één podium is dat je geen keuzes hoeft te maken. Toch niet wat bands betreft.

Onder het motto “Waarom het ver zoeken als er kwaliteit voor je neus staat” is er ook dit jaar weer een mooie afvaardiging van de lage landen aanwezig. Door het afzeggen van Oscar & The Wolf kwam de Belgisch-Congolese Coely (zaterdag 13u50 – 14u40) op de affiche te staan. Deze soulvolle hiphopartieste, waarvan de single My Tomorrow je wellicht bekend in de oren zal klinken, weet met de combinatie van kunde en plezier vlot een publiek in te palmen. Ook het optreden van het Nederlandse Jungle By Night (zondag 12u30 – 13u30) belooft voor ambiance te gaan zorgen. Met hun cocktail van instrumentale afrobeat, funk, dub en rock komen ze live behoorlijk groovy en explsief uit de hoek.

Met vijfde langspeler ‘The Great Scam’ is Admiral Freebee (zaterdag 18u30 – 19u40) weer helemaal terug van weggeweest. Al tien jaar lang maakt Tom Van Laere tijdloze muziek. En hij doet dat goed. Ondertussen is hij reeds een aantal maanden met zijn nieuwe liveband op de boer. Verwacht je aan een strakke show met bochten en een bloemlezing uit zijn oevre.

De winnaars van Humo’s Rock Rally 2010, School Is Cool (zondag 15u30 – 16u30), hebben met hun nieuwe album ‘Nature Fear’ een grote stap voorwaarts genomen in hun ontwikkeling. Dit vertaalt zich vooral in meer elektronica en een meer duistere sound. We kijken er alvast naar uit om de band de combinatie van de twee albums live te zien maken.

Drie jaar na het enthousiast onthaalde debuut ‘Greetings & Salutations’ bewijst Intergalactic Lovers (zondag 18u40 – 19u45) met hun tweede plaat, ‘Little Heavy Burdens’, dat ze een patent hebben op goed opgebouwde en warm gezongen popsongs waarvan single Island een duidelijk voorbeeld is. Live heeft zangeres Lara Chedraoui in de loop der jaren bovendien duidelijk aan podiumpresence gewonnen. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om het Minnewaterpark in te pakken.

De broeierige, dansbare muziek van Arsenal én Selah Sue zal op zaterdag het festival afsluiten, maar daarover later meer…

Patrick Blomme - Carlos Dyckmans

9 juli 2014