Cactus 2014 - De headliners

Achtergrond

Dit weekend is het Brugse Minnewaterpark terug het decor van het Cactusfestival. Al jaren is dit festival het alternatief voor wie de Rock Werchters en aanverwanten liever wil mijden en zich graag concentreert op slechts één podium. Ook dit jaar hebben de programmatoren weer hun best gedaan om het u naar uw zin te maken.

Cactus 2014 - De headliners



Met een pak nationale en internationale toppers wordt het weer drie dagen smullen in Brugge. Het gemak van één podium is dat je geen keuzes hoeft te maken. Toch niet wat bands betreft.

Na de laatste tonen van het exclusieve concert van Jamie Woon blijft u best in de buurt van het podium want de Belgische hitformatie Arsenal (zaterdag 21u50 - 23u10) stelt er hun zesde plaat ‘Furu’ voor. Met een uitstekende livereputatie - telkens weer een feestje om u tegen te zeggen - zal er ongetwijfeld ook meegebruld worden met singles als Saudade, Estupendo, Melvin en hun recentste Black Mountain (Beautiful Love). Een groep die moeilijk te plaatsen is met zijn unieke combinatie van soul, wereldmuziek, pop, elektronica en disco. Ondertussen hebben ze op alle grote podia gestaan. Mocht het regenen, met Arsenal gaat de temperatuur gegarandeerd de hoogte in.

Weinig Belgische zangeressen die het haar nadoen: Selah Sue (zaterdag 23u40 - 01u00) is net terug van opnames in Engeland en de Verenigde Staten waar ze de laatste hand legde aan de opvolger van haar bekroonde titelloze debuutalbum  uit 2011. Heel recent deelde ze nog het podium met soullegende Stevie Wonder en onze eigenste The Subs. Eerder werkte ze samen met Cee Lo Green, stond ze in het voorprogramma van Prince en tourde ze de halve aardbol rond. Of hoe een soulzangeres uit Leuven op korte tijd uitgroeit tot een wereldster. Op het Cactusfestival zullen we ongetwijfeld vergast worden op een mix worden van oud en nieuw werk.

Uit een heel ander hout gesneden is woestijnrocker Mark Lanegan (zondag 20u15 - 21u30) die met zijn eigen band aantreedt en de nodige demonen zal wakker schudden met zijn dreigende baritonstem. Naast samenwerkingen met o.a. Queens Of the Stone Age, The Twilight Singers, The Gutter Twins, Cambell, Soulsavers bewijst hij zich ook op solovlak. Zo bracht hij een aantal jaar terug het geweldige ‘Blues Funeral’ uit en onlangs nog de coverplaat ‘Imitations’. Albums waar er moeiteloos wordt overgeschakeld van intimiteit naar agressie. Albums ook die blijven verbazen bij iedere luisterbeurt. Met Mark Lanegan haalt het Cactusfestival een performer in huis die perfect past in het rijtje van sterren als Jim Morrison, Jeff Buckley en Kurt Cobain. Alleen leeft deze nog.

The Afghan Whigs (zondag 22u00 - 23u15) hebben een nieuw album uit. in 1998 hield de band ermee op maar zestien jaar later staat dit gezelschap uit Cincinnati er terug met ‘Do To The Beast’, een album dat perfect naast ouder, baanbrekend werk als ‘Gentlemen’, ‘Black love’ en ‘1965’ kan staan. Charismatisch zanger Greg Dulli klinkt nog altijd als een rebelse tiener, die te lang is blijven hangen in een whiskybar, vervolgens verzeild geraakt in een vechtpartij en zich uiteindelijk achter de microfoon zet bij één van de beste indiebands. The Afghan Whigs trakteert u op een explosieve mix van rock -en soulmuziek en is het levende bewijs dat een lange pauze niet nefast hoeft te zijn voor een groep. Wie hen twee jaar geleden op Pukkelpop aan het werk zag weet waaraan zich te verwachten. Voor de jongere festivalganger zeggen we één ding: a must see!

Over Massive Attack (maandag 23u05 – 24u35) hebben we het al uitgebreid gehad. Dat gaan we hier dus niet herhalen.

Wie al wat in de sfeer wil komen van drie dagen Cactusfestival kan zich behelpen met deze ruim vier uur durende Spotifylist . Kwestie van de mentale voorbereiding compleet te maken.

Carlos Dyckmans - Patrick Blomme

11 juli 2014