#BuitenDeLijntjes - Ty Segall - Fanny Dog (2018)

#BuitenDeLijntjes - Ty Segall - Fanny Dog (2018)

Er komt nog steeds veel nieuwe muziek tot onze oorschelpen. Gelukkig maar. Alleen is het allemaal zo braafjes en wordt er niet zoveel buiten de lijntjes gescheurd, geknarst en gepiept. Of ligt dat aan ons? Het verklaart deels het succes van Willy Radio, weg van StuBru (te tjongejonge) of Radio 1 (te veilige haven). Luister dan liever naar een onbevangen vijfenzeventigjarige (!!) op BBC radio 6 hoe het wel moet ('Iggy Confidential'). Enfin, rauw en ongesuikerd, het bestaat nog.

Lekker bombastische song en albumopener van 'Freedom’s Goblin' uit 2018 in een straffe/strakke productie van - hoe kan het anders? - Steve Albini. Een soort van proggaragerocksong met een verduiveld compacte blazerssectie.

Over de gevarieerde esthetiek van het album merkte Ty Segall op: "Ik zou zeggen dat het thema het antithema is en het idee is om vrij te zijn. Vandaar de naam 'Freedom's Goblin'. Ik heb veel platen gemaakt met specifieke beperkingen en limitaties in het concept, maar voor deze plaat was het idee dat geen enkel idee ongepast is, geen enkele ruimte, waar we opnemen of creëren, verkeerd is. Hoe verder weg en hoe vrijer we worden, hoe beter het is.”

Segall groeide op als adoptiekind in Laguna Beach, Californië en was vooral een surfer voor hij via de drums geïnspireerd raakte door Black Sabbath en Alice Cooper om een eigen groep, Epsilons, op te richten. Een pleiade aan groepen volgde: The Traditional Fools, Party Fowl, The Perverts, Sic Alps en The Togas, allen in min- of meerdere mate aanleunend bij de grunge, garagerock en punk, terwijl hij en passant nog een bachelor mediastudies behaalde aan de Universiteit van San Francisco.

Na het afstuderen ging hij gedurende acht maanden aan de slag met het maken van kweekboxen voor cannabisplanten, waarna hij zich volledig op de muziek zou toeleggen en ontdekt werd door John Dwyer van Thee Oh Sees, die meteen de eerste plaat van Segall uitbracht op zijn platenlabel Castle Face Records. Sindsdien brengt Ty Segall met de regelmaat van de klok albums uit. In 2018 verscheen het tiende solo-album 'Freedom's Goblin' en intussen staat de teller al op zevenentwintig.

27 maart 2023
Laurens Leurs