#BuitenDeLijntjes - Motorpycho - The Ladder (2022)

#BuitenDeLijntjes - Motorpycho - The Ladder (2022)

Er komt nog steeds veel nieuwe muziek tot onze oorschelpen. Gelukkig maar. Alleen is het allemaal zo braafjes en wordt er niet zoveel buiten de lijntjes gescheurd, geknarst en gepiept. Of ligt dat aan ons? Het verklaart deels het succes van Willy Radio, weg van StuBru (te tjongejonge) of Radio 1 (te veilige haven). Luister dan liever naar een onbevangen vijfenzeventigjarige (!!) op BBC radio 6 hoe het wel moet ('Iggy Confidential'). Enfin, rauw en ongesuikerd, het bestaat nog.

Het duurt even vooraleer het aanzwengelt, maar één keer de eerste minuut soundscape gepasseerd, barst Motorpsycho weer lekker los.

Triggerfingerbassist Paul Van Bruystegem is net als wij fan en geniet al langer van “het gescheur en gepiep” van een groep die de term "writer’s block" nog nooit op de agenda hebben zien staan en aan een bewonderenswaardig tempo hoogwaardige muzikale werkstukken blijft afleveren. Wie de klassieke rock deftig gekruid wil zien met tal van andere invloeden (eclectisch, psychedelisch, progrock, jazzrock, heavy metal, alternative, folkrock,… u zegt het maar!) en atmosferen, zit ook met The Ladder weer gebeiteld voor een boeiende, wild slingerende rollercoaster.

Zeer aparte groep, deze Noren, en bijna met niemand te vergelijken. Ze blijven maar onverdroten en onversaagd platen maken. De teller (als die juist geijkt is, tenminste) staat op negenentwintig exemplaren sinds het debuut in 1990. Dus bijna onafgebroken een plaat per jaar. In de sixties zou men dat nog traag gevonden hebben, maar anno 2023 is dat eerder uitzonderlijk.

Opnieuw een plaat met wortels in de pandemie. Motorpsycho was met de overweldigende live reputatie niet tevreden met streamingconcerten en gaf in een samenwerking met theatergroep Impure Dance Company optredens voor een klein publiek. De weerslag van die composities is te vinden op 'Ancient Astronauts'. Live in de studio opgenomen en met een minimum aan overdubs geproduceerd door Helge “Deathprod” Sten. Zonder extra gitarist Reine Fiske, die door de covid-reisbeperkingen in het Zweedse Stockholm gevangen zat. Opgenomen in slechts vijf dagen in de Amper Studio in Oslo.

1 april 2023
Laurens Leurs