#BuitenDeLijntjes - Iggy Pop - Strung Out Johnny (2023)

#BuitenDeLijntjes - Iggy Pop - Strung Out Johnny (2023)

Er komt nog steeds veel nieuwe muziek tot onze oorschelpen. Gelukkig maar. Alleen is het allemaal zo braafjes en wordt er niet zoveel buiten de lijntjes gescheurd, geknarst en gepiept. Of ligt dat aan ons? Het verklaart deels het succes van Willy Radio, weg van StuBru (te tjongejonge) of Radio 1 (te veilige haven). Luister dan liever naar een onbevangen vijfenzeventigjarige (!!) op BBC radio 6 hoe het wel moet ('Iggy Confidential'). Enfin, rauw en ongesuikerd, het bestaat nog.

James Newell Osterberg Jr. aka Iggy Pop was er al van in ons prilste muzikaal bewustzijn. Zoals bij veel leeftijdsgenoten kwam hij de modale huiskamer binnen middels Avro’s Toppop op den “Hollander”. Menig huishouden is toen lichtelijk en/of lacherig geshockeerd geraakt door de kleine halfnaakte onverlaat uit Detroit die suggestief aan de haal ging met de palmboom in het decor die er tot dan bij stond om het toppopdanscollectief van Penny De Jager er exotischer te doen uitzien. Maar dat was buiten de heer Iggy Pop gerekend, die Lust For Life suggestief kracht bijzette. En wat wij al vrij snel beseften, is waarheid geworden. Iggy was onze (kleine) grote broer. De broer die er altijd was en, ondanks Neil Young, Bob Dylan of Bruce Springsteen, is hij toch de man die het vaakst naast ons stond, die ofwel diepzinnige odes bracht, die raakten, maar tevens de good times van de rock-‘n-roll recht in het punkrock-‘n-rollhart afvuurden.

Ons Iggy- en Stooges-schap in de kast is goed gevuld en naast de vele punkrockanthems zitten er ook veel verrassende kanten aan die discografie. Maar laat de man een telefoonboek declameren en het is nog bingo. Hoe dan ook maakte hij alvast de schoonste song van 2023. Strung Out Johnny is een soortement midtempo gothsong met een croonstem van jewelste: "I'm singing it to the archetypal Johnny, the universal young man. I wanted to sing to him about how it goes-step one, step two, step three, and then you're f---ed. But I wanted to put myself in there too, so the song would be a little warmer and more sincere."

Begeleid door Mike Watt op gitaar, bas en keyboards, Red Hot Chili Peppers' Chad Smith op drums en percussie en Smiths ex Chili Peppers bandmaat Josh Klinghoffer op gitaar, piano en keyboards.

2 april 2023
Laurens Leurs