'Buckle Up' zet Eindhovense cultuur in de kijker

'Buckle Up' zet Eindhovense cultuur in de kijker

Een nieuw festival in Eindhoven?

Toch niet. 'Buckle Up' is een film die zich volledig in Eindhoven afspeelt, een soort van  interactieve actie-comedyfilm over een achtervolging door het centrum van Eindhoven. 

Voortgekomen uit de afname van opdrachten tijdens de coronacrisis, bundelden taxibedrijf Ivotax en filmmaker Tom Elswijk de krachten om de film ‘Buckle Up aka. BAKLAP’ te maken. In het proces betrokken zij een netwerk van chauffeurs, horeca-ondernemers, schrijvers, de RockCity Rollers en lokale muzikanten om een eigenzinnig beeld neer te zetten van de Eindhovense cultuur. En dat allemaal tijdens de coronacrisis. 

Dat eigenzinnige beeld van Eindhoven is de verdienste van Tom Eslwijk, een filmmaker met een groot muzikaal hart. We kennen Tom vooral van Sacrifice van An Evening With Knives, maar recentelijk ook nog voor de hilarische clip van Mike Weerts, één van de acteurs uit de film, die daarmee een geweldige raphommage aan Eindhoven brengt. 

De cast bestaat uit verschillende Eindhovense figuren, die vaak geen acteerervaring hadden. Het hoofdpersonage is zelfs schrijver Henk van Straten. Elswijk mengt graag acteurs met zogenoemde amateurs, "want er lopen ontzettend veel unieke figuren rond waar je amper iets aan hoeft te regisseren". Hij laat ze in feite "de eigen kwaliteiten alleen maar uitvergroten. Het zou meer werk zijn om dergelijke figuren overtuigend te laten spelen door acteurs. Het leuke is dat ik zo kan werken met karakters die ik zelf nooit had kunnen verzinnen". Aan bekende koppen ontbreekt het de productie niet: naast Henk van Straten zien we ook Johan Vlemmix, Sharon Kovacs, Mike Weerts en Dikke Dennis. 

De soundtrack zit bomvol tunes uit de Eindhovense Underground van Mozes & The Firstborn, het onvermijdelijke An Evening With Knives, Another Now en The Dirty Clean Boiis. Als kers op de taart zingt stadsdichteres Iris Penning over de knallende elektropop van Dylan Greene

De filmvoorstelling zal aanvankelijk alleen in Eindhoven te zien zijn, in een heuse drive-in nog wel. Van 19 tot en met 28 november zijn er vier filmdagen. Per dag zijn er één dinershow en één avondshow. Tickets kan je nu al reserveren.

12 november 2021
Bert Gysemans