Brusselse, avontuurlijke Nuits (2/2)

Voorbeschouwing

Het blijft een avontuur, Les Nuits. En de Botanique kan dit jaar dan wel niet terugvallen op het Koninklijk Circus voor de echt grote namen, dan nog hebben ze een mooie line-up opgesteld, waarin zowat iedereen wel iets van zijn gading zal vinden. Wij kozen er een tiental namen uit, waarvan u hieronder de laatte vijf kan terugvinden. En vergeet niet om helemaal naar onder te scrollen en te checken of er bij de #GRATISTICKETS spek voor uw bek zit.

Wie:THE PALE WHITE

Wanneer: 28 april 2019

Wat: Alternatieve indierock met een edge

Waarom: Vergeleken worden met Queens Of The Stone Age is niet vanzelfsprekend. Het trio werd reeds door The Libertines onder de vleugels genomen. Festivalgewijs kunnen ze dit jaar zeker niet klagen. Ze werden reeds bevestigd voor Glastonbury, Reading en Leeds.

 

Wie: NILÜFER YANYA

Wanneer: 29 april 2019

Wat: Klassiek geschoolde popartieste

Waarom: Alles is al eens gedaan door The Beatles, zo luidt een bekende boutade, maar zij hadden geen Turkse, Ierse en Barbadiaanse roots en geen klassieke scholing en dus wist de Zuid-Londense Nilüfer Yanya toch iets nieuws te brengen dat ergens tussen soul en indie ligt. Tel daarbij een geheel eigen stemgeluid en weet waarom haar ster snel stijgt aan het popfirmament. Je krijgt er bovendien Connie Constance bij. Helemaal van de andere kant van Londen, maar even spannend.

 

Wie: PIROSHKA

Wanneer: 1 mei 2019

Wat: Monsterverbond van Britpop- en shoegazehelden.

Waarom/ Omdat Miki Berenyi (ex-Lush) en K.J. McKillop (ex-Moose) niet alleen tafel en bed delen, maar nu ook een podium. O ja, Piroshka heeft ook nog Elastica-drummer Justin Welch en Modern English-bassist Michael Conroy als ritmesectie. Wij zijn alvast benieuwd of het geheel de som van de delen overstijgt!

 

Wie: WEYES BLOOD

Wanneer: 4 mei 2019

Wat: Folkpop vanop de eerste rij

Waarom: Met haar derde album ‘Titanic Rising’ kwam Weyes Blood aan waar ze altijd al had moeten staan: aan de top van de indiefolk-scene. Singles als Andromeda, Everyday en Movies trokken jou wellicht allicht aan boord en als dat nog niet het geval was, blijf je maar in het ijskoude water liggen. Wij gaan ons warmen aan de ongelooflijke rijkdom van deze plaat. En we gaan zeker op tijd komen, want daarvoor speelt Hand Habits ten dans. Voor wie het niet weet: dit is de talentvolle gitariste uit de band van Kevin Morby die met ‘Placeholder’ ook al een dot van een plaat afleverde en ook al hand en snaardiensten mocht leveren bij de hoofdact en bij The War On Drugs…

 

Wie: NIKO CASAL

Wanneer: 5 mei 2019

Wat: Spaanse evenknie van Poltrock of Nils Frahm

Waarom: Neo-klassiek met piano als basis. De vergelijking is dan snel gelegd, maar Casal heeft iets met romantiek en dat straalt zijn muziek ook af. Op Eurosonic bleek dat hij het, in tegenstelling tot Frahm of Poltrock, niet helemaal in zijn eentje doet. Hij legt zich enkel toe op de vleugel (en occasioneel op enige elektronica). Weemoed en tristesse omgezet in noten.

 

Wil je Les Nuits graag eerste hand ontdekken, maar laat je portefeuille je in de steek? Dan is daMusic er om redding te brengen. Stuur een e-mail naar win@damusic.be met als onderwerp “NUITS + NAAM BAND/ARTIEST” om tickets te winnen voor BENNY SINGS en MARTHA DA'RO (1/5) en TIRZAH (2/5). Klik op de bandnaam om meer info over het concert en de andere bandnamen te vernemen.

Foto: Claire Kilcourse

27 april 2019
Patrick Van Gestel