Brussels Summer Festival 2017 - België boven

Voorbeschouwing

Het Brussels Summer Festival (van 6 tot en met 15 augustus) vindt traditioneel plaats in het historische kader van de stad Brussel en heeft een bijzondere affiche. Op het programma van de zestiende editie van het grootste stadsfestival van België prijken grote namen zoals Orbital, The Jesus And Mary Chain, Goldfrapp en Pet Shop Boys, maar ook veel inlands talent zoals Goose en Black Box Revelation.

Dit jaar werd trouwens veel belang gehecht aan dat binnenlands talent. Grofweg de helft van de affiche (in totaal vijfentachtig artiesten) wordt gevuld door acts van eigen bodem.

En daar zitten ook de nodige bijzonderheden tussen. Wat dacht u bijvoorbeeld van Puggy dat voor de gelegenheid optreedt met een gospelkoor. Nog zo’n niet-alledaags gebeuren is de samenwerking van Manu Katché met Quentin Dujardin en Ivan Paduart (La Madeleine, 7 augustus); of ook nog een gig van Viktor Lazlo (La Madeleine, 7 augustus)!

Iets waar wij van wakker schoten, was de terugkeer van Allez Allez (La Madeleine, 12 augustus), die met hun eigenwijze mix van funk en rock in de jaren tachtig hoge ogen gooiden en zowaar even op weg leken naar een sterrenstatus. Helaas liep de trein onderweg ergens vast en stierf het project een stille dood. Tot er in maart van dit jaar dit bericht verscheen en de fans ruw uit hun dertigjarige slaap wekte. Kyoko Bartsoen neemt de plaats in van Sarah Osborne en zal ons alvast verblijden met klassiekers als African Queen, She’s Stirring Up of het onnavolgbare Allez Allez. Allez vooruit met de geit!

Een band, die onze verslaggevers dit jaar in Dour opviel, was Pale Grey (Orange Stage, Kunstberg, 12 augustus). Daar werd de band omschreven als “prima indie-elektropop, al waren de songs af en toe iets te gelaagd en leek de schwung of de pointe soms zoek. Fris was ook de sporadische crossover richting hiphop zoals in de afsluiter van de set.” Genoeg om uw interesse te wekken? Of wilt u het echt zien?

Nog zoiets waar je niet omheen kan Mugwump (Magic Mirrors, Museumplein, 11 augustus). Deze Brusselse schavuiten doen denken aan LCD Soundsystem of aan The Pop Group met elektronica, extreem dansbare muziek dus. Soms is het een beetje nostalgisch, maar even vaak is het hypereigentijds en bijzonder lekker.

Maar uiteraard willen wij hiermee niet voorbijgaan aan de internationale pracht, die er nog op de affiche staat. Dan denken wij specifiek aan Feist (Paleizenplein, 14 augustus), Radical Face (La Madeleine, 11 augustus) of Nouvelle Vague (La Madeleine, 6 augustus). Maar omdat u daarover al zo veel kan lezen op andere sites, willen wij toch liever Belgisch talent aanstippen als Mountain Bike (Paleizenplein, 14 augustus), Jacle Bow (Paleizenplein, 13 augustus)of nog de toch onderschatte poppracht van een Saule (La Madeleine, 15 augustus).

Kortom: het loont de moeite om dat programma eens van naderbij te bekijken. Dat kan via de website.

30 juli 2017
Patrick Van Gestel