Broken Twin

Achtergrond

Het verhaal van Broken Twin is een beetje gecompliceerd. Momenteel is het een soloproject van Majke Voss Romme, maar oorspronkelijk was het een duo, want ook Emilie Marie Kjær maakte deel uit van het project. Samen met Romme vormde ze trouwens eerst nog Glass Arena. Live is Broken Twin nog steeds een duo. Dan mag violist Nils Gröndahl mee op het podium.

Broken Twin



Maar eigenlijk mogen de meeste credits dus toegekend worden aan de nu vijfentwintigjarige Romme. Zij schreef alle nummers zelf en met haar trotse, maar toch ook breekbare stem gaat zij met de meeste aandacht lopen.

Romme groeide op in het noorden van Jutland en kreeg vanaf jonge leeftijd een muzikaal bad dankzij haar vader. Zoals elke tiener wou ook zij weg uit het veilige, maar saaie nest en haar rusteloze natuur bracht haar van stad naar stad om uiteindelijk samen met Kjær in Kopenhagen te belanden.

Daar groeiden ze stilaan uit elkaar en Romme ging alleen verder. Ze maakte de opgemerkte ep ‘Hold On To Nothing’ in 2012 en die bracht haar uiteindelijk bij ANTI-Records. Met Ian Caple van Tindersticks mocht ze een album samenstellen uit wat ze de voorbije drie jaar bij elkaar pende en dat album ‘May’ komt er nu bijna aan.

Eerste single was het fantastische Sun Is Gone, naar verluid het lichtste nummer van de plaat. Want laat ons wel wezen: ergens blijft de donkerte van Jutland nog steeds doorschemeren in haar spaarzaam gearrangeerde, weemoedige liedjes.

Geen wonder voor iemand die naar eigen zeggen beïnvloed wordt door Leonard Cohen, Bill Callahan, Nico, Lou Reed, Nina Simone en Stina Nordenstam en vergeleken wordt met Feist, een jonge Sharon Van Etten en Cat Power.

Op haar album ‘May’, dat uitkomt op 28 april, staan nog meer diep snijdende songs en, afgaande op tweede single Glimpse Of A Time, is het niet toevallig dat Broken Twin meemocht op tournee met Daughter. Onlangs stond ze trouwens nog in het voorprogramma van Vincent McMorrow.

Met haar simpel klinkende, maar slimme songs zal ze niet alleen de liefhebbers van Agnes Obel verleiden. Ondanks de donkerte, klinken de nummers ook warm en troostend en zijn ze als een dekentje zonder franjes.

28 februari 2014
Marc Alenus