#BroersEnZusters - Patti Smith - Kimberly (1975)

#BroersEnZusters - Patti Smith - Kimberly (1975)

Familie is belangrijk. Dat weten ook muzikanten.

Kimberly is de twaalf jaar jongere zus van Patti Smith. Deze tedere biechtstoel van Patti's debuutalbum 'Horses' vertelt hoe de zangeres de geboorte van haar heeft beleefd. Het nummer bevat veel details, wat niet verrassend is, gezien de talenten van Smith als dichter en auteur, en een melodie die The Smiths later interpoleerden voor het nummer The Hand That Rocks The Cradle'.

Smith zei over dit nummer: "Woningprojecten waren iets nieuws. Na de oorlog bouwde men ze voor arme mensen op plaatsen waar niemand wilde wonen."Onze kamer lag letterlijk in een moeras. We woonden aan de overkant van een oude verlaten schuur, die kort na de geboorte van Kimberly door de bliksem werd getroffen. Ik ging naar buiten en hield haar vast, terwijl ik keek hoe die schuur die in vlammen opging. Er woonden honderden vleermuizen in. Je kon die horen krijsen en zag de vleermuizen, uilen en buizerds uitvliegen."

Kimberly Smith werd gitarist-songwriter. Ze deed een deel van de podiumervaring op met het spelen van akoestische gitaar op dit nummer, toen Patti eind jaren zeventig met 'Horses' tourde. De outro benadrukt dat de zangeres prioriteit geeft aan Kimberly's veiligheid en hoe belangrijk het is om diep in haar sterrenogen te kijken. Het impliceert een gevoel van troost en begrip in de verbinding, hetgeen suggereert dat Kimberly's aanwezigheid een leidend licht is in het leven van Smith. Over het geheel genomen lijkt Kimberly thema's als intense verbinding, bescherming en het vinden van stabiliteit en betekenis in een tumultueuze wereld te onderzoeken. Het nummer laat de diepe band tussen Patti en Kimberly zien, samen met de gedeelde reis door zowel emotionele als kosmische ervaringen.

 

15 juli 2024
Laurens Leurs