#BroersEnZusters – Juliana Hatfield – My Sister (1994)

#BroersEnZusters – Juliana Hatfield – My Sister (1994)

Familie is belangrijk, dat weten ook muzikanten.

Een jaar nadat Juliana Hatfield haar solodebuut ‘Hey Babe’ uitbracht, verscheen met ‘Become What You Are’ al snel een opvolger. Die plaat werd uitgebracht onder de vlag van The Juliana Hatfield Three, de band die ze vormde met bassist Dean Fisher en drummer Todd Philips. My Sister was de eerste single van het trio, en werd meteen ook de grootste hit uit Hatfields carrière: de song stond zelfs op één in de Modern Rock-hitlijst. Het succes bracht haar in 1994 ook op de cover van het tijdschrift Spin.

In My Sister heeft Hatfield het over de haat-liefdeverhouding met haar bitchy zus. Die is koud en afstandelijk, hoezeer de zangeres ook probeert om dichter bij haar te komen. Maar, zo zingt Hatfield, ze is ook heel cool: ze neemt haar zelfs mee naar haar eerste all-ages clubshow, waar de bands Violent Femmes en The Del Fuegos spelen nog vóór die hun eerste plaat hebben uitgebracht. Het is een vormende ervaring voor de beginnende muzikante. 

In werkelijkheid heeft Hatfield geen zus, wel twee broers. “Ik heb altijd in een soort voortdurende staat van existentieel verlangen verkeerd,” vertelde ze hierover in 2013 aan Spin. “Ik heb het gevoel dat er iets ontbreekt. Het voelt bijna alsof ik een tweelingbroer heb die bij de geboorte stierf, maar niemand heeft me ooit verteld dat die er ooit echt is geweest. En met dit nummer probeerde ik het idee te onderzoeken van een zus die ik nooit heb gehad.”

Tijdens het schrijven van de tekst werd ze geïnspireerd door haar relatie met Meg Rafferty, de toenmalige vriendin van een van Hatfields oudere broers. Die was zowat een surrogaat grote zus voor de tiener Juliana. Meg nam haar zelfs mee naar het cluboptreden waarnaar de tekst verwijst. Maar Hatfield onderzocht ook haar eigen rol als zus voor haar broers. "Ik probeerde mezelf vanuit hun perspectief te bekijken. Misschien dachten zij dat ík een beetje afstandelijk was," geeft ze toe.

Drummer Todd Philips vertelde Spin waar hij de inspiratie haalde voor zijn kenmerkende drumwerk: "Het kostte me wat tijd om dat intro-drumgedeelte te ontdekken, want vroeger speelden we het een stuk straighter. Ik luisterde toen de hele tijd naar de plaat ‘Lolita Nation’ van Game Theory, en was geobsedeerd door het nummer We Love You, Carol and Alison. Daarin speelde de drummer, Gil Ray, de coupletten met zijn toms in plaats van met zijn hi-hats. En dat heb ik gekopieerd in My Sister.”

De clip, geregisseerd door Phil Morrison, is dan weer geïnspireerd op de promovideo die The Police maakte voor Roxanne. Hatfield zegt: "Ik was een grote fan van The Police. We kopieerden een stuk waarin Sting neerzit en zijn microfoon in zijn hand houdt, terwijl de microfoondraad van hem wegleidt naar de camera."

Melissa Ferrick, een andere singer-songwriter met gitaar uit Boston, kreeg kritiek omdat ze als antwoord op My Sister een song had opgenomen met de titel The Juliana Hatfield Song (Girls With Guitars), en die werd gezien als een bittere reactie op Hatfields succes. "Juliana Hatfield heeft niet eens een zus", klaagt Ferrick in de tekst. Toch houdt ze vol dat het allemaal niet zo zuur bedoeld was. Ze zei tegen Spin: "Het was eigenlijk helemaal niet als 'diss' bedoeld. Ik was en ben fan van Juliana. We zaten allebei op het label Atlantic, samen met ongeveer veertien andere vrouwelijke songwriters.”

“Ik was gloednieuw en ergerde me vooral aan de teneur in de muziekpers, die vond dat er ‘zoveel meisjes zijn met gitaren, en dat die allemaal hetzelfde zijn.’ Ik schreef het nummer als een sarcastische reactie, als een grapje eigenlijk. Het nummer kreeg wat pers, en even was ik een ‘bliepje’ op de radar. Wat zo slecht was aan de hele situatie, was dat mensen dachten dat ik Juliana haatte, terwijl dat allesbehalve zo was. Het was eerder bedoeld als een statement in het algemeen, over de scene waar we destijds deel van uitmaakten.”

https://www.youtube.com/watch?v=czL5FLV_K0k

 

21 juli 2024
Laurens Leurs