#BroersEnZusters – CCR – Have You Ever Seen The Rain? (1970)

#BroersEnZusters – CCR – Have You Ever Seen The Rain? (1970)

Familie is belangrijk, dat weten ook muzikanten.

In dit nummer gaf John Fogerty zijn kijk op het aanstaande vertrek van zijn broer Tom Fogerty uit de band, en de algemene spanning die leefde in de groep op een moment dat ze eigenlijk van hun succes hadden moeten genieten. De zin "I wanna know / Have you ever seen the rain? / Coming down on a sunny day", verwees dan ook naar het vertrek van Tom op het moment dat CCR zich op het commerciële hoogtepunt bevond. Op de B-kant van deze single, Hey Tonight, stelde John de band dan weer gerust dat alles goed zou komen, ondanks de tegenslagen.

Tom Fogerty verliet de groep begin 1971, nadat het album ‘Pendulum’ was uitgebracht. Hij bracht drie soloalbums uit voor hij in 1990 stiert aan tuberculose. Een vierde album, voltooid in 1988, werd postuum uitgebracht.

Volgens John Fogerty veranderde de betekenis van dit lied voor hem in de loop van de tijd. Bij de introductie van het nummer, tijdens een show in Arizona in 2012, zei hij: "Dit nummer is oorspronkelijk geschreven over iets heel triests dat er in mijn leven aan de hand was. Maar ik weiger nu verdrietig te zijn, omdat dit nummer me nu doet denken aan mijn kleine meisje Kelsy en elke keer als ik het zing, denk ik aan Kelsy en aan regenbogen." Fogerty voegde eraan toe dat dit zijn favoriete nummer aller tijden is, ook al is het er dan één dat hij zelf heeft geschreven.

Muzikaal gezien is de song geïnspireerd door de groep Booker T. & The MG's, van wie het bekendste nummer Green Onions is. Ze openden voor Creedence Clearwater Revival, nog voor CCR het album ‘Pendulum’ opnam. John Fogerty hield zo van het geluid van het Hammondorgel van Booker T. Jones, dat hij besloot het instrument ook te gebruiken op een aantal nummers van het album, waaronder dit dus. 

John Fogerty deed bijna alle overdubs voor de band tot aan het ‘Pendulum’-album, toen ook andere leden een bijdrage leverden. Zo speelde bassist Stu Cook een deel van de piano op dit nummer. Volgens Cook werden Have You Ever Seen The Rain? en Pagan Baby, een ander nummer van het album, helemaal opnieuw geschreven en gerepeteerd tijdens één opnamesessie: “Pagan Baby was in één take klaar."

18 juli 2024
Laurens Leurs