Broeder Dieleman - Wat Doen We Met Het Verdriet?

Buurgluurder

Broeder Dieleman - Wat Doen We Met Het Verdriet?

Het is vandaag Allerheiligen en dit weekend brengen we eer aan de doden. Broeder Dieleman doet dat ook, maar er zit nog meer achter deze nieuwe single.

Na een uitgebreide tour van meer dan dertig shows door België en Nederland samen met Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal) en Frans Grapperhaus naar aanleiding van de gezamenlijke release 'Dit Is De Bedoeling', is Wat Doen We Met Het Verdriet het eerste nieuwe werk van Broeder Dieleman zelf.

In deze track komen twee soorten rouw samen. Broeder Dieleman rouwt om het verlies van de naasten, maar ook om de teloorgang van het geliefde Zeeuwse landschap. Hij betreurt ook het lot van de boeren en het verdwijnen van erfgoed en doet dat met een nieuwe aanpak.

De soms wat schetsmatige manier van werken is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een helder, niet mis te verstaan geluid. Het verdriet wordt niet verdoezeld door zoete nostalgie, maar open en bloot op de tafel gesmeten als een pas geschoten haas. In een tijd waarin lokale identiteit en natuurbehoud belangrijke onderwerpen zijn, verwoordt broeder Dieleman met dit lied een verdriet dat iedereen wel herkent en roept hij universele vragen op.

In de video zien we Broeder Dieleman wat verdwaasd en haast wanhopig door zijn zo geliefde Zeeuwse natuur struinen. We zijn getuige van hoe hij zich daar tegelijk thuis en klein voelt. Hoe hij er zich verloren voelt en tegelijk troost vindt.  Laat hem op zijn beurt jou troosten en klein voelen:

Wat Doen We Met Het Verdriet is een voorbode van de eerste solo-theatertour die broeder Dieleman in januari en februari in zowel Nederland als België zal spelen.

Volgende zalen doet hij aan:

17-01 Rock Lobster, Antwerpen (BE)
18-01 Muziekcentrum, Dranouter (BE)
24-01 Papenstraattheater, Zwolle (NL)
25-01 Schouwburg Amstelveen, Amstelveen (NL)
30-01 De Verwachting, Ritthem (NL) 29-02 Ryelandtzaal, Brugge (BE)
01-02 Theaters Tilburg, Tilburg (NL)
05-02 Scheldetheater, Terneuzen (NL
08-02 Theater de Winsinghhof, Roden (NL)
13-02 Concertgebouw de Vereeniging, Nijmegen (NL)
15-02 Theater Restaurant Bouwkunde, Deventer (NL)

Koop je tickets via www.snowstar.nl/shows

1 november 2019
Marc Alenus