#Britreggae - The Slits - Instant Hit (1979)

#Britreggae - The Slits - Instant Hit (1979)

Als de zon schijnt is reggae altijd een passend idee. De reggae, die we deze week presenteren, komt niet uit een zonovergoten Jamaïcaans decor, maar uit een druilerige Britse voorstad.

Buitenbeentjes in meer dan één opzicht, reggae die bijwijlen geen reggae was en punkrock die bijwijlen geen punkrock was, gebracht door militante vrouwen. John Peel was er dol op en pikte hen al vlug op in zijn legendarische Radio 1-show. De aantrekkingskracht zat hem in het sociale commentaar, maar ook het radicalisme van het sonische palet.

Gitarist Viv Albertine: "Reggae taught us about space, leaving gaps. It was such a relief after the strictness and minimalism of punk". Het debuut met de extreem gewaagde hoes 'Cut' werd geproducet door de peetvader van de Britreggae Dennis Bovell.

Een nummer over mannen in de vroege punkscene en al naargelang aan wie je het vraagt zou het gaan om Keith Levene? die in de prille Clash zat en even later in Public Image Limited. Hij deed soms soundmixen voor the Slits. Anderen zeggen dat het over Sid Vicious handelt nadat hij gestart was met heroïne-experimenten: "He’s a Boy, he’s very thin". En nog anderen zeggen dat het over Johnny Rotten gaat, met name de lijn “I could hate you”. Rotten wou niet weten van Vicious' heroïnegebruik en haatte hem ervoor, aangezien de verslaving tot vervreemding van de groep leidde.

8 juni 2022
Laurens Leurs