#Britreggae - The Ruts - Love In Vain (1980)

#Britreggae - The Ruts - Love In Vain (1980)

Als de zon schijnt is reggae altijd een passend idee. De reggae, die we deze week presenteren, komt niet uit een zonovergoten Jamaïcaans decor, maar uit een druilerige Britse voorstad.

Deze jongens beleden een oprechte liefde voor de reggae, werden op de voet gevolgd door John Peel (drie Peel-sessies waren hun deel) en waren vaandeldragers van de Rock Against Racism-beweging. Spijtig genoeg produceerden ze, net als Joy Division, slechts twee studioplaten (een mix van forse punk en rudimentaire reggae op 'The Crack' in 1979 en 'Grin And Bear It' in 1980) en verloren ze zanger Malcolm Owen op zesentwintigjarige leeftijd aan een heroïneoverdosis.

Op Pukkelpop verhaalde Henry Rollins enkele jaren geleden op de gekende sappige manier dat hij in 2007 als stand-in-zanger bij de Ruts-reünie figureerde om de hospitaalkosten van gitarist Paul Fox te sponsoren. Die overleed in oktober 2007 aan de gevolgen van longkanker. "Those guys tore up the place and I felt humble to be standing on the same stage as these punkrocklegends", aldus nog Ome Henry.

12 juni 2022
Laurens Leurs