#Britreggae - Steel Pulse - Ku Klux Klan (1978)

#Britreggae - Steel Pulse - Ku Klux Klan (1978)

Als de zon schijnt is reggae altijd een passend idee. De reggae, die we deze week presenteren, komt niet uit een zonovergoten Jamaïcaans decor, maar uit een druilerige Britse voorstad.

De blijde intrede van Bob Marley & The Wailers in Europa heeft vele harten wakker gemaakt en vele jongeren sneller op weg gezet om zelf aan de slag te gaan. Dat gebeurde ook met Basil Gabbidon en David Hinds die, na het beluisteren van 'Catch A Fire' het heilige vuur voelden ontbranden en Steel Pulse oprichtten in Birmingham.

Met de komst van punkrock verhoogden ook de speelkansen van Steel Pulse aanzienlijk. En op punkavonden in the Hope And Anchor in London en The Electric Circus in Manchester werd ook Steel Pulse vaste kost. Ook initiatieven als Rock Against Racism verhoogden de rotatie en tournees door de UK met The Stranglers en XTC versterkten de populariteit.

Van de debuutplaat 'Handsworth Revolution' stamt deze openlijke aanklacht. Ku Klux Klan beschrijft het neo-fascistische National Front. Niet als de respectabele partij die ze wilden zijn, maar als de nieuwe Ku Klux Klan, een parodie van een partij. De tekst was duidelijk: “Black man do unto the Klan as they would do unto you / in this case, hate thy neighbor." 

9 juni 2022
Laurens Leurs