#Britreggae - Linton Kwesi Johnson - Fite Dem Back (1979)

#Britreggae - Linton Kwesi Johnson - Fite Dem Back (1979)

Als de zon schijnt is reggae altijd een passend idee. De reggae, die we deze week presenteren, komt niet uit een zonovergoten Jamaïcaans decor, maar uit een druilerige Britse voorstad.

Deze werd ons voor het eerste ingelepeld in de avondlijke uren door 'Rockgolf' en 'Domino Deel II' op BRT Radio 2. 

Punky Reggae Party hadden Bob Marley en Lee "Scratch" Perry al in 1977 op 'Exodus' gezet en het was ook zo dat punk en reggae belangrijke partners werden in een Groot-Brittannië dat opgejaagd werd door het neofascistische National Front. Punks punkten, maar speelden in de pauzes onafgebroken reggae.

Deze vonden we van meet af aan geweldig, met bijna niets of niemand te vergelijken. De dubpoëet, geboren in Jamaïca, maar op jonge leeftijd verkast naar het Verenigd Koninkrijk. 'Forces Of Victory' uit 1979 was en is één van de belangrijkst reggaedubplaten uit het lot. De onderkoelde, monotone stem declameert en maakt indruk door de waardige dictie: “We gonna smash their brains in / Cause they ain't got no fink in 'em”. De kadans van de monotone bariton werkt verrassend bezwerend en het klagende effect van de teksten vertelt perfect over de pijn en het leed van "da people down below".

De woorden zijn zo sterk dat ze het schopten tot een Penguin Modern Classic, volledig verdiend. Vaak werkte Linton Kwesi Johnson in samenwerking met reggaeproducer, -artiest en legende Dennis Bovell. Johnson ziet schrijven als een politieke daad en poëzie als een cultureel wapen. Niet voor niets wordt hij dan ook beschouwd als de kroniekschrijver van de zwarte, Britse rebellie van de jaren zeventig en tachtig. 

“The more things change, the more they stay the same.”

 

7 juni 2022
Laurens Leurs