#Britpopweek - Supergrass - Caught By The Fuzz (1995)

#Britpopweek - Supergrass - Caught By The Fuzz (1995)

In de jaren negentig vierde Britpop hoogtij. Met veel branie en lawaai werd goede muziek de wereld in gekickt. Niet alles overleeft de tand des tijds, maar ambiance was er wel. Wij focussen een weekje op de zogenaamde “Lads” en hun “ladrock”, de britpop met een tikkeltje te veel machismo in de aderen en een sterke hang naar oude(re) voorbeelden als T. Rex, Mott The Hoople, Slade et tutti quanti. Er zijn echter slechtere voorbeelden om je aan te spiegelen. Rule Brittania met een cold lager in de hand en een hip modvestje om de lenden. Deze week mag het.

Voor we in maart 2020 in lockdown gingen, zagen we nog één ‘groot’ concert in de AB in Brussel. De opgeruimde lads van Supergrass maakten er een superconcert van.

Dit nummer was een potente en frisse wind door de Britpop. Supergrass liet met veelzijdige poprocksongs de liefhebbers alle kanten van de kamer zien en horen. De hele debuutplaat 'I Should Coco' was trouwens een feest van opwinding en dynamiek en leverde voor platenfirma Parlophone de best verkopende debuut-lp sinds The Beatles op.

Caught By The Fuzz was de debuutsingle, die bij velen insloeg als een bom. De "fuzz" waarvan sprake is slang voor politie. De song behandelt een incident waarbij zanger Gaz Coombes betrapt werd met cannabis op zijn vijftiende: “I was in an old Ford Fiesta with a headlight out when I got pulled over. I stuck the hash down my pants but I had it in a little metal tin. I was standing on the pavement, and the tin just went all the way down my trousers and landed on the pavement with a ting. The copper went, 'What's that, son?'" Maar het leverde wel een kanjer van een powerpopsong op! Een lid van The Presidents Of The United States zei hierover: "This song is exactly what being a teenager sounds like." Juiste analyse!

17 augustus 2022
Laurens Leurs