#Britpopweek - Stereophonics - A Thousand Trees (1997)

#Britpopweek - Stereophonics - A Thousand Trees (1997)

In de jaren negentig vierde Britpop hoogtij. Met veel branie en lawaai werd goede muziek de wereld in gekickt. Niet alles overleeft de tand des tijds, maar ambiance was er wel. Wij focussen een weekje op de zogenaamde “Lads” en hun “ladrock”, de britpop met een tikkeltje te veel machismo in de aderen en een sterke hang naar oude(re) voorbeelden als T. Rex, Mott The Hoople, Slade et tutti quanti. Er zijn echter slechtere voorbeelden om je aan te spiegelen. Rule Brittania met een cold lager in de hand en een hip modvestje om de lenden. Deze week mag het.

Wellicht de mooiste scheur van de hele scene is de rauwe rasp van Kelly Jones, zanger-gitarist van Stereophonics. Afkomstig uit Cwmaman in Wales debuteert deze groep in 1997 met de pittige lp 'Word Gets Around' vol potige rocksongs met een hoog anthemgehalte. Zoals het de ladrock betaamt.

De kundige zin die A Thousand Trees beheerst ("It only takes one tree to make a thousand matches but it only takes one match to burn a thousand trees") was geleend van de achterkant van een doosje lucifers van England’s Glory. De song was geïnspireerd door een voetbalcoach die valselijk werd beschuldigd van onbetamelijke handelingen met voetballertjes in zijn team. Deze oneigenlijke aantijgingen bleken onwaar, maar hadden gigantische gevolgen voor alle betrokkenen.

Wij zagen Stereophonics een paar keer live en altijd werden de verwachtingen overtroffen, want er staat steevast een gefocuste groep, overtuigd om de zaal of het veld te winnen. De charme en de stem van Kelly Jones doen de rest.

15 augustus 2022
Laurens Leurs