#Britfunk - Duran Duran - Girls On Film (1982)
De Britse jongens en meisjes gingen begin jaren tachtig van punk naar funk. Het nihilisme, dat gitzwart kleurde, werd feestelijk en enigszins escapistisch ingeruild om dansend in de ondergrond in te verdwijnen. En dat leverde onverwachte springdingen op.
Misschien wel één van de grootste funkflirts uit het lot die er al van eerste single Planet Earth geen geheim van maakten om de funky en dandy voorbeelden van Roxy Music en Japan zonder meer te willen volgen en er het grootste succes mee te oogsten.
Ze werden beschouwd als de voorhoede van de New Romantic Movement, die dan weer een regelrechte aanval was op het donkere nihilisme van de punk. Maar al snel was ook het pakkie-an van de zogeheten New Romantics hen veel te krap en ontwikkelden ze zich tot hitmachine zonder weerga. Het is zoals met ABBA: love ‘m or hate ‘m, maar pak de greatest hits erbij en je bent voor een hele wijl vertrokken. Volhardend waren/zijn ze dan weer wel!
Girls On Film was hun echte doorbraak. Over de uitbuiting van modellen die als handelswaar worden behandeld door de business. Heel nobel van de jongens, ware het niet dat ze die taak erg ter harte namen, want hun dategedrag was beladen met modellen. Kwestie van verhalen uit de eerste lijn in een song om te zetten.
De videoclip (van Godley & Creme) kwam in twee versies, eentje met en eentje zonder expliciete beelden. Uiteraard altijd goed voor een BBC-verbanning, wat dan weer altijd goed is voor extra verkoop. En toen MTV werd gelanceerd, werd de schade ruimschoots ingehaald: zij plugden de gekuiste versie in veelvoud. De fototoestelkliks aan het begin van het nummer kwamen van manager Paul Berrows Nikon Camera, waarover toetsenman Nick Rhodes zei: "I'm always taken by that thing that catches my ear that I haven't heard before".
Vaak opzijgezet als lichtgewichten, maar hun trackrecord is meer dan veertig jaar later eentje om u tegen te zeggen.