#Britfunk - A Certain Ratio - Shack Up (1980)

#Britfunk - A Certain Ratio - Shack Up (1980)

De Britse jongens en meisjes gingen begin jaren tachtig van punk naar funk. Het nihilisme, dat gitzwart kleurde, werd feestelijk en enigszins escapistisch ingeruild om dansend in de ondergrond in te verdwijnen. En dat leverde onverwachte springdingen op.

Pas nadat we er al jaren op aan het dansen waren in de BSG-zaal en het Kultuurkaffee van de VUB, kwamen we erachter dat het origineel niet van Factory’s Fines A Certain Ratio was, maar een cover van discoformatie Banbarra uit 1975. Goed gestolen is beter dan een matig origineel. En bovendien was de versie van A Certain Ratio, op maat van ons new wavekloffie, nog een stuk snediger en scherper gekarteld. Maar beide versies zouden ons nu terug op een dansvloer krijgen, zeker weten.

A Certain Ratio hoeft zich dan ook niet te bewijzen. 'Sextet' is, naar onze bescheiden mening, één van de beste atmosferiche waveplaten ooit gemaakt. Dat kan sowieso niet kapot. En op zijn beurt werd Shack Up dan weer opnieuw gecoverd door alternativo’s Bis in 2002 en door Nouvelle Vague in 2006.

Vorig jaar was het precies veertig jaar geleden dat Shack Up werd opgenomen. Bassist-zanger Jez Kerr: “Doing Shack Up was great. We recorded it in Prestwich. The four-track studio was on Church Lane and we recorded Shack Up, Do The Du and the studio side of 'The Graveyard And The Ballroom' there. Tony Wilson was supposed to be producing us, but it was actually the engineer, Stuart Pickering”.

Perfect laatste nummer van deze britfunkweek, want het blijft één van de meest opwindende dansstukken uit begin jaren tachtig.

De versie van Banbarra. 

30 april 2023
Laurens Leurs