Britannia Ruled The Waves: de eighties

RE:introducing

Britannia Ruled The Waves: de eighties

Op vrijdag 29 maart nemen we afscheid van Groot-Brittannië. Thank You For The Music zong ABBA in 1977, al waren dat Zweden natuurlijk. Dat is wat wij nog een laatste keer willen doen: de Britten bedanken voor de  fantastische, tijdloze en vaak innoverende muziek die ze gemaakt hebben. Elke vrijdag van maart kijken we terug op de recente geschiedenis van een muzikale grootmacht.

Deel 3: 1980-1989

Thank you for: The Smiths

Het begin van de jaren tachtig waren allesbehalve vrolijke tijden aan de andere kant van het kanaal. Het Thatcher-regime liet sporen na op de Britse samenleving en een opmerkelijke, Britse jongeman liet zijn ongenoegen horen.

Die jongeman heette Steven Patrick Morrissey en was tussen 1982 en 1987 de frontman van The Smiths. Samen met Johnny Marr, Andy Rourke en Mike Joyce liet hij met deze band een onuitwisbare stempel na op de popmuziek. Nummers als This Charming Man (1983), How Soon Is Now (1985) en There Is A Light That Never Goes Out  (1986) werden mijlpalen in de indierock.

In 1987 kwam het verhaal van The Smiths vroegtijdig ten einde. De artistieke verschillen tussen Morrissey en Marr maakten dat de band al vroeg een tikkende tijdbom was. Op vragen over een eventuele reunie antwoordt de voormalige frontman steeds met een sappige quote: “I would rather eat my own testicles than reform The Smiths, and that’s saying something for a vegetarian.”

Funfact: Tijdens de opnames van How Soon Is Now werden er rode gloeilampen in de studio geplaatst. Op die manier probeerde Marr de perfecte spanning te creëren die het nummer zou gaan kenmerken.

Thank you for: The New Wave Of British Heavy Metal

In de jaren zeventig domineerden acts als Deep Purple en Black Sabbath de metalscene, maar tien jaar later kwamen andere groepen de spotlights opeisen.

Deze bands verzamelden zich onder de noemer van New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM). Ondanks dat sommige bands al langer bestonden, worden Iron Maiden, Def Leppard en Motörhead beschouwd als enkele van de grootste NWOBHM-bands.

NWOBHM werd door critici afgedaan als onoriginele, inhoudsloze en door lokale media opgeblazen muziek. De zogenaamde middelmatige muzikanten lieten wel een niet te overschatten indruk achter op de metalscene en vormen tot op de dag van vandaag een inspiratie.

Funfact: Net als bij vele nichegenres werden ook de liefhebbers en muzikanten van deze scene als rare vogels bekeken. Een absolute aanrader voor mensen die zich willen verdiepen in deze scene is de hilarische mockumentary ‘This Is Spın̈al Tap’.

Thank you for: Blue Monday

Na de zelfmoord van frontman Ian Curtis gingen de resterende leden van Joy Division verder als New Order. Weg met duistere postpunk, welkom dansbare elektromuziek.

Het belangrijkste wapenfeit van New Order is zonder twijfel de zevenenhalve minuut durende single Blue Monday. Ondanks het gebrek aan een refrein of meezingbare teksten, werd Blue Monday een wereldwijde hit. Het nummer is tot op de dag van vandaag de best verkochte maxi-single en heeft nog steeds een plaats in de setlist van vele dj’s.

Bernard Sumner, die zich bij Joy Division voornamelijk bezighield met gitaarspelen, nam plaats achter de microfoon. Net als Curtis heeft de stem van Sumner een ietwat verveelde toon, iets wat in combinatie met de elektronische beats wonderwel werkt.

Funfact: Toen de band het nummer ging promoten op Top Of The Pops, stonden ze erop om live te spelen. In die tijd werd er vooral geplaybackt, maar daar wouden de heren niet van weten. Het optreden verliep niet geheel vlekkeloos, maar volgens bassist Peter Hook was het één van de hoogtepunten uit zijn carrière.

Thank you for: Madchester

Als we het hebben over über-Britse fenomenen, kunnen we niet om Madchester heen. Tussen The Second Summer Of Love en Amerikaanse grunge ontstond er een bijzonder dansbare en creatieve scene in het noorden van Engeland.  

Synoniem met Madchester zijn The Stone Roses en Happy Mondays. Beide bands brachten een onnavolgbare mix van funk, psychedelische rock, housemuziek en vele andere genres. Die eerste band staat nog steeds hoog in de lijst van beste bands aller tijden, mede door de legendarische debuutplaat.

Funfact: De naam Madchester vond zijn oorsprong in de gekke kuren die de fans van de muziek uithaalden. Doorgaans waren het voetbalfans die tussen de pinten door al eens een pilletje namen en dan de gekste bewegingen uit de sloffen toverden.

23 maart 2019
Nick Van Honste