Brihang: van snotneus tot meest poëtische mc van het land

Achtergrond

Amper twintig is hij, maar de jonge rapper-beatmaker Brihang was de voorbije weken wel alomtegenwoordig op het internet. Zijn videoclips werden zelfs opgepikt door Lefto, die de kabbelende beats en poëtische teksten prompt een plekje gaf in zijn radioshow. Nu de West-Vlaamse Gentenaar zijn tweede ep ‘Periode Jalisco’ heeft uitgebracht op Fake Records, is de mediawind rond hem allerminst gaan liggen. Wij konden niet achterblijven en nodigden hem dus ook uit aan onze interviewtafel.

Brihang: van snotneus tot meest poëtische mc van het land



In een van de tracks op je nieuwe ep zeg je “Brihang situeer jezelf”, maar wat dan volgt is “stilte”. Doe het nu toch eens.

“Mijn naam is Boudy Verleye en ik ben twintig jaar. Ik ben afkomstig van Knokke-Heist, maar ik woon momenteel in Gent, waar ik Beeldhouwkunst studeer. Mijn artiestennaam heb ik te danken aan mijn kindertijd. Brihang is een West-Vlaams woord voor ‘deugniet’ of ‘snotneus’. Ik had vroeger vaak last van een loopneus en haalde graag kattekwaad uit, daarom noemde mijn vader mij zo.”

Je wordt tegenwoordig telkens voorgesteld als “opkomend West-Vlaams talent”. Ben je die stempel nog niet beu?

“Het is weliswaar een mooie aankondiging, maar soms ben ik wel wat bang dat men daardoor te veel van mij zal verwachten. Ik ben tenslotte nog een jonge gast en ik heb nog niet echt veel te vertellen, denk ik. Mr. Leenknecht noemt mij evenwel ‘de meest poëtische mc van het land’, big up daarvoor! Het mooiste compliment dat ik al kreeg, was toen Lefto mijn nummer ‘Ze Zij Me’ draaide op Studio Brussel. Voor mij volstaat dat als aankondiging.”

Je bent duidelijk een man van weinig woorden. Zo duren alle tracks op je ep precies 2’22”, met uitzondering van de drie laatste die dan 3’33” duren. Waarom?

“Het oorspronkelijke idee was eigenlijk om de ep ‘2°2’2””’ te noemen, ook omdat het mijn tweede release is na ‘AllesOverGeven’ van vorig jaar. Ondertussen is er echter vanalles gebeurd en koos ik ervoor om de naam van mijn Spaanse verloren liefde in de titel te verwerken. Het idee van nummers van telkens twee minuten en twee seconden bleef wel bewaard. Kort maar krachtig, met die drie laatste nummers als ‘bonus’ tracks. Zo hoef je niet zo heel veel te schrijven, wat het enerzijds wel makkelijk maakt, maar anderzijds vergt het ook wel enige creativiteit om in die opgelegde tijd alles gezegd te krijgen.”

Is het daarbij een groot voordeel dat je je eigen beats creëert, of  maakt dat niet zo veel verschil uit?

“Ik ben begonnen met beats maken omdat ik wou rappen; beide aspecten hebben elkaar daarna zien groeien. De beat helpt de tekst en de tekst helpt de beat, ofzo. Dat maakt dat mijn nummers heel spontaan tot stand komen. Terwijl de beat nog niet helemaal af is, heb ik er zeker al een tekst op klaar. Het een kan niet zonder het ander, zonder de kou was de liefde niet verwarmend. Cartes.

Die liefde krijg je van je Fake labelgenoten. Zit je er nu warmpjes bij, sinds je je bij dit recordlabel aansloot?

“Via de West-Vlaamse hiphopcrew NTREK kwamen de gasten van Fake Records – ook wel bekend als Uberdope - bij mij terecht. Ik kende hen al van hun eerste album ‘In De Huis’ en volgens mij deden zij het in 2009 al beter dan sommige rappers vandaag doen. Daarom had ik het volste vertrouwen in onze samenwerking en dat betekent gewoon dat ik meer muziek kan maken en dat zij mij daarbij kunnen ondersteunen. Wat een heerlijke deal!”

Op ‘Periode Jalisco’ staan samenwerkingen met NTREK, Walter Ego en Janes Zeghers. Wie staat bovenaan jouw wishlist?

“De Hollandse rapper Typhoon, sowieso. Ik zat onlangs vijf weken in Afrika, voor een sociaal-artistiek project. Ik had mijn iPod mee en daar stonden twee albums op: ‘Tussen licht en lucht’ van Typhoon en ‘The Mesektet’ van fLako. Daaruit heb ik veel geleerd, beat- en tekstgewijs.”

Wat mogen we jou, naast een collab met Typhoon, nog meer toewensen voor de nabije toekomst?

“Dit jaar komt er nog één nieuwe videoclip voor een track uit 'Periode Jalisco' en daarnaast heb ik nog een paar projecten openstaan met andere artiesten. Op muzikaal vlak is mijn jaar nu al geslaagd, maar je mag mij wel goeie punten toewensen op school. Daarop moet ik mij nu toch wel wat meer gaan focussen…” (lacht)

'Periode Jalisco' is hier gratis te downloaden.

18 juli 2013
Wouter Verheecke