#BrianEno - Roxy Music - Virginia Plain (1972)

#BrianEno - Roxy Music - Virginia Plain (1972)

Deze week draait het om Brian Eno. Wellicht één van de boeiendste artiesten uit het lot en zeer zeker de interessantste. Hoewel hij ook actief is als kunstenaar en producer, lichten we deze week toch zijn rol als muzikant en componist uit.

Ze zagen er zeer glam uit in den beginne, maar ze waren toch van een andere orde dan menig andere glamrockformatie. Van een hogere orde die het niet zo zeer aan singles of hits gelegen was, maar een formatie die het grotere geheel beoogde.  Maar wel buitenaards goed, dit Roxy Music, zeker in de eerste periode, met Brian Eno in de rangen, was het effect dat van een veelkleurige voorhamer.  De eerste keer Do The Strand was alsof een engelenkoor in onze oren stond te…euhm… zingen.  Wij dachten dat het een groep betrof die rechtstreeks van mars of pluto kwam. 

Hier betreft het die oer-Roxy (inclusief Brian Eno dus) met Virginia Plain, de eerste hit in de zomer van 1972. Dit blijft een memorabel stukje muziek, dat de oorsprong had in één van de schilderijen van kunstschoolstudent Bryan Ferry, die Andy Warhols model Baby Jane Holzer met een pakje sigaretten portretteerde. 

De grillige gitaarsolo van Phil Manzanera zit al vrij vroeg in het nummer, na zowat een minuut, en was al een eerste keer raak: “I simply slammed down the first thing that came into my head but I”ve never been able to reproduce it since then!”.  Oorspronkelijk stond de single niet op de debuutplaat. De Amerikaanse versie was daarentegen wel met single en ook op latere cd-heruitgaven werd Virginia Plain meegenomen.  Tweemaal een hit voor Roxy in de UK, zowel in 1972 als in 1978.

28 september 2021
Laurens Leurs