#BrianEno - Brian Eno & David Byrne - The Jezebel Spirit (1981)

#BrianEno - Brian Eno & David Byrne - The Jezebel Spirit (1981)

Deze week draait het om Brian Eno. Wellicht één van de boeiendste artiesten uit het lot en zeer zeker de interessantste. Hoewel hij ook actief is als kunstenaar en producer, lichten we deze week toch zijn rol als muzikant en componist uit.

Een meesterwerk dat liefhebbers van 'Remain In Light' van Talking Heads en Brian Eno ongetwijfeld ook in het bezit (moeten) hebben, want de twee platen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Eno & Byrne hadden elkaar al eerder gevonden als producer en muzikant, maar hier waren ze evenwaardig aan het werk gegaan. De plaat werd nog opgenomen voor 'Remain In Light', maar de vele samples en daarmee gepaard gaande toelatingen om die te mogen gebruiken, vertraagden de release van 'My Life In The Bush Of Ghosts' naar februari 1981, een jaar na 'Remain In Light', dus.

Er waren er al die met sampling in de weer waren geweest, Holger Czukay, om er maar één te noemen, maar 'My Life In The Bush Of Ghosts' bracht het fenomeen pijlsnel naar een hoger niveau, waarbij originele elektronica volgestouwd werd met gevonden geluiden uit Afrika en het Midden-Oosten in een onweerstaanbare, zinderende cocktail.

'My Life In The Bush Of Ghosts' is het freaky broertje van 'Remain In Light' en een trip van voor naar achter en terug!

30 september 2021
Patrick Van Gestel