#BrianEno - Brian Eno - 2/2 (1978)

#BrianEno - Brian Eno - 2/2 (1978)

Deze week draait het om Brian Eno. Wellicht één van de boeiendste artiesten uit het lot en zeer zeker de interessantste. Hoewel hij ook actief is als kunstenaar en producer, lichten we deze week toch zijn rol als muzikant en componist uit.

Eno wordt algemeen beschouwd en aanvaard als de uitvinder van de zogenaamde “ambient music” oftewel de betere achtergrondmuziek/kwaliteitsvol geluidsbehang. U mag er zelf ook nog een omschrijving aan toevoegen.

Als niet-muzikant was hij binnen Roxy Music en ook solo al fors in de weer met soundscapes die het geheel interessanter maakten, maar met de komst van de punk was hij mentaal alweer een station verder en ontdekte hij op het vliegveld van Keulen dat de Duitse disco op de achtergrond zeer storend en vervelend was, waarbij hij aan de slag ging om een geluidsinstallatie te ontwikkelen die de mensen op het vliegveld tot rust zou brengen, hetgeen uitmondde in 'Ambient 1: Music for Airports'.

In Complete Music Magazine verklaarde hij in 1982 hierover: “I consider this ambient output as 'bisexual'. There is a correspondence between raspiness in voice and male dominance in society, and I’m moving away from coarse vocals to choral voices.” Hiervoor hanteerde hij ganse reeksen tapeloops: "A whole series of very long tape loops, like 50, 60, 70 feet long. There were 22 loops. One loop had just one piano note on it. Another one would have two piano notes. Another one would have a group of girls singing one note, sustaining it for 10 seconds. There are eight loops of girls' voices, and about 14 loops of piano. I just set all of these loops running and let them configure in whichever way they wanted to, and in fact the result is very, very nice."

Het resultaat vergt wat extra aandacht maar loont zwaar de moeite. Nu de vlucht niet missen natuurlijk.

29 september 2021
Laurens Leurs