Breaking Barriers: 40 Years Of Punk & Beyond

Voorbeschouwing

Vier decennia punk! Het genre dat zichzelf keer op keer wijsmaakt dat “it never dies”. De programmatoren van Het Depot in Leuven (ooit dé bakermat van het straatprotest), trekken de lijn nog wat verder door. Het tweedaagse festival Breaking Barriers krijgt zelfs subtitel 40 Years Of Punk & Beyond: “Breaking Barriers is een twee dagen durend festival dat Het Depot organiseert om de eerste veertig jaar van het vijfduizend jarig bestaan van punk te vieren.”

Eerste vaststelling: bij het dozijn bands dat het podium van de club zal betreden, zitten behoorlijk wat Belgische rotten. Te noteren, de oer-punkband Funeral Dress, Belgian Asociality met een exclusieve 80s/90s hardcore set, het wat minder gekende Overweight en de wonderbaarlijke verrijzenis van Zyklome A: het trio uit Bonheiden dat met zijn enige plaat ‘Made In Belgium’ één van de grootste punk-hardcore klassiekers maakte uit onze zwarte vaderlandse geschiedenis. Wonder boven wonder staan trouwens hun leeftijdsgenoten The Kids voor een keer niet op het punkprogramma.

Tweede vaststelling: oude liefde roest niet. Of wat te denken van dé kleppers van dit festival. Het eveneens veertig jaar keet schoppende The Damned zal zijn Dr Jeckyl & Mr Hyde, New Rose, Neat Neat Neat en andere handenvol hits uit komen spuwen. Fraai hoe Dave Vanian en zijn bende nog steeds erg strak en melodieus op de planken staat. Verkleedpartijen, punk en rock’n’roll en feestplezier gegarandeerd.

Andere legende: Discharge sluit dit weekend af. De peetvaders van de agressieve anarchopunk staan al bijna even lang op podium, maar hebben nooit verzaakt hun maatschappelijke woede om te zetten in waanzinnig overdonderende, razende en energieke liveshows. Ze komen hun half jaar oude album 'End Of Days' voorstellen, een plaat waarin de vier cockneys teruggrijpen naar een oersolide combinatie van punk, grind- en hardcore.

Noteer meteen ook even het allereerste concert van Ruts DC (Babylon’s Burning, Jah War): de band die na het plotse overlijden Malcolm Owen blijft zweren met een mix van reggae en punk. Klinkt bekend in de oren?

Naast al dat -en nog veel meer- fraais, komen Elvis “Aroma di Amore” Peeters en Kloot Per W nog even hun relaas, ervaringen en verhalen uit de prille punktijden uit de doeken doen, wat ongetwijfeld zal zorgen voor pittige anekdotes en onvergetelijke weetjes. Broeken scheuren, veiligheidsspelden door het oor en met zijn allen op mars naar Leuven dus, het komend weekend!

9 november 2016
Johan Giglot