BRDCST23 - Taqbir

BRDCST23 - Taqbir

We kijken vooruit naar het Broadcast festival. De affiche verkent alle uithoeken van het muzikale spectrum en bestaat voor een groot deel uit onbekende namen. De immer enthousiaste Kurt Overbergh, artistiek directeur van de Ancienne Belgique en eindverantwoordelijke voor het programma, loodst ons met het nodige enthousiasme door de affiche.

Eén groep mag elke dag spelen. Hoe komt dat?

Kurt Overbergh: we hebben als rode draad gekozen voor politiek activisme en ik wil gewoon dat iedereen de Marrokaanse band Taqbir gezien heeft.

De band bestaat uit vrouwen, die optreden met sluiers aan. Niet omdat ze Islamistisch geïnspireerd zijn, maar omdat ze anders te herkenbaar zijn en het risico lopen vervolgd te worden. Het is een radicale punkband. Vergelijk ze met onze eigenste Cocaine Piss. Ze spelen korte sets van rond de twintig minuten, maar heel intens.

Ik ben hen gaan zien op Le Guess Who. Het was me bijna gelukt om hen te spreken, maar dat lukte toen niet wegens Covid-omstandigheden. In Rotterdam kreeg ik ze wel te pakken en na lang telefoneren heb ik hen naar hier kunnen krijgen. Ik ben fan en ik ben heel benieuwd en tevreden dat ik hen zelf drie keer aan het werk kan zien.

23 maart 2023
Kristof Van Landschoot